Matfuskets Facebooksida
Matfuskets Facebooksida

"Matfusket är oseriösa men utger sig för att vara folkbildande"

"Matfusket har förstås ingen skyldighet att låta alla komma till tals. Men ett moraliskt ansvar finns i en grupp som kommunicerar direkt till en procent av Sveriges befolkning", skriver Emelie Blidmark och Martin Blidmark.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
GMO enligt Wikipedia

"GMO, genetiskt modifierade organismer, är organismer där man på ett målmedvetet sätt förändrat arvsmassan så att de får de egenskaper man vill ha. Traditionell förädling går istället ut på att man letar efter organismer (exempelvis mutanter) som liknar de egenskaper man vill ha, och avlar på dem så att egenskapen förstärks över generationerna. Benämningen GMO avser oftast växter (till exempel GM-majs, GM-potatis och GM-raps) men kan också avse djur och bakterier."

Matfusket är en av Sveriges största Facebooksidor, med iskrivande stund över 110000 följare, och deras idé är att belysa ”fusk” inomlivsmedelsbranschen. I deras definition av matfusk ingår genmodifierade grödor,vanligen kallat GMO-grödor. Genmodifiering – att gener förändras, byts uteller tas bort – är i sig inget onaturligt utan något som människan sysslat medi tiotusentals år för att få större skördar och motståndskraftigare grödor.Idag kan vi använda gentekniken för att göra samma förändringar, fast snabbareoch mer precist, och då kallas det GMO.

För en vecka sedan skrev Matfusket ett inläggsom kritiserade Lantbrukarnas Riksförbunds (LRF) ändrade policy om GMO i fodertill mjölkkor. Inlägget har fått stor spridning och stämningen är hätsk blandkommentarerna, där de flesta är oerhört arga över LRF:s beslut. Mångakommentarer bygger på ren okunskap om GMO – något som eldas på av de iscensattabilder Matfusket sprider, med frukter fulla av kanyler. GMO är idag främst käntbland allmänheten genom bioteknikföretaget Monsanto och ofta i dagens debattblandas själva gentekniken ihop med hur de, ett enda företag, använder tekniken- något som man helt klart kan ha synpunkter på. Å andra sidan menar mångaforskare att skräcken och det hårda regelverket för GMO gör att bara Monsantooch ett fåtal andra stora företag har råd att verka på marknaden.

För att ge ett annat perspektiv i frågan och påett sakligt sätt lyfta fram teknikens möjligheter gav vi oss in i diskussionen.Vi blev genast påhoppade av andra kommentatorer och inom kort blev alla vårainlägg raderade och vi blockerades från sidan, till skillnad från de som kallatoss dumma i huvudet och bett oss hålla käften. I samband med detta ladeMatfusket upp ett nytt inlägg där de berättade att de kastat ut ett antallobbyister från sidan. Dessa så kallade lobbyister var alltså vi och flerakamrater till oss, alla studenter inom ämnen som berör genteknik och helt utannågra egenintressen i frågan.

Matfusket har förstås ingen skyldighet att låtaalla komma till tals utan som privatdriven hemsida har de rätt att kasta utvilka de vill. Men ett moraliskt ansvar finns i en grupp som kommunicerardirekt till en procent av Sveriges befolkning, särskilt när man påstår sigvälkomna en fri debatt. Genteknik har liksom de flesta andra tekniker både för-och nackdelar. Idag stannar dock frågan oftast vid att allt som har med GMO attgöra är förkastligt och onaturligt, vilket omöjliggör en konstruktiv debatt därman på riktigt kan se vilka möjligheter och risker som finns med tekniken. Viär övertygade om att det finns ett behov av att upplysa konsumenter om vad somfinns i vår mat. Tyvärr har Matfusket bevisat att de inte har något intresse aven debatt utan endast vill fortsätta sprida skrämselpropaganda utan vetenskapliggrund eller källor. Och tyvärr är det få som ifrågasätter dem.

Emelie Blidmark – lärarstudent, inriktningbiologi och matematik vid Göteborgs universitet
Martin Blidmark – civilingenjörsstudent,inriktning bioteknik vid Chalmers tekniska högskola

/
gmo
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har stora Facebooksidor ett moraliskt ansvar?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.