Emma Jogić, ordförande MSU Stockholm
1 av 2
Emma Jogić, ordförande MSU Stockholm
Amanda Broberg, Moderat Skolungdom
2 av 2
Amanda Broberg, Moderat Skolungdom

MSU Stockholm: "Nu lanserar vi kampanjen #brudpepp"

"Vi måste peppa och lyfta varandra mer snarare än att uppmana till feministisk revolution som inte är en särskilt relevant lösning för unga tjejer", skriver Emma Jogić och Amanda Broberg från Moderat Skolungdom Stockholm.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
MSU enligt Wikipedia

"Moderat skolungdom (MSU) är en sektion inom Moderata Ungdomsförbundet (MUF), avsedd för skolungdom på högstadium och gymnasieskola. MSU grundades 1949, men hette fram till 1969–1970 Konservativ skolungdom (KS).

MSU är enligt egen utsago Nordens största skolpolitiska nätverk. 1961 var 25 procent av Sveriges gymnasieelever medlemmar i Konservativ skolungdom som det då hette. I dag utgörs drygt 70 procent av MUF:s totala medlemsantal av MSU:are. Alla MUF-medlemmar upp till 20 års ålder är automatiskt medlemmar i MSU."

“That’s not what Rome is about”

I dag är det en viktig dag i sterotyptjejkulturens historia. För tio år sedanpremierade filmen “Mean girs” för första gången och sen dess har miljontalstjejer världen över sett glorfieringen av bitchiga, utseendefixerade tjejer somtrycker ner och strategiskt mobbar varandra i jakten på popularitet. Filmenmålar upp en bild som visserligen är överdriven och många av den välgjorda ochomtyckta high-school komedins scener är till och med rent komiska. Men faktumkvarstår att den miljö som legat till grund för filmens koncept är en miljömånga unga tjejer möts av och lever i idag.

I filmen är komplex en självklar del av vardagen. I en av scenerna stårhuvudpersonerna framför spegeln och häver ur sig utseendekomplex. Att varamissnöjd med sitt utseende tycks ha blivit norm bland unga tjejer. Och såfortsätter det. Att dejta någon eller shoppa något kan i filmen inte hellergöras utan tillåtelse från sina tjejkompisar i filmen. Klädkoder, ständig bantningoch systematisk mobbning är vardagen för “Skolans populäraste tjejer”.Utseendefixering, killproblem, svartsjuka och elakheter. Och ännu meraelakheter.

Trots att exemplen är tagna ur vad som kan verka vara en ganskalågkulturell tonårsfilm är detta den verklighet många unga tjejer lever iidag. Där grupptryck och utseendekomplex är en del av tillvaron. Där man gårbakom sina bästa kompisars ryggar, retas och förstör någons förhållande med rensvartsjuka som motiv.. Där bantningshets leder till grova ätstörningar förvissa. Där pressen att vara perfekt leder till utbrändhet och psyksik ohälsahos andra. Där utrymmer för feminism är obefintligt.

Grön ungdoms svar på detta är att uppmana till feministisk revolution,bland annat nu i deras senaste kampanj #redoför. LO:s lösning är att lagstiftaom kvotering trots den uppenbara mansdominansen i deras egna styrelser. Ungvänster vill sätta feministiskt självförsvar på schemat och Feministisktinitiativ vill skicka män i Europa på omskolningskurser och tvinga alla attläsa mediekritik i grundskolan. Som vanligt missar vänstern problemet medtragiska avstånd. Vi som unga tjejer känner varken igen oss eller ser derasförslag som alternativa lösningar på problemen i den vardag vi möts av.

Vi i Moderat Skolungdom Stockholm (MSU) tror att problemet som finnshandlar om attityder och strukturer som inga revolutioner, omskolningskursereller lagstiftningar kan rå på. Vi väljer att föra en rimlig och trovärdigjämställdhetsdebatt som unga tjejer finner relevant för att vi tillsammans skakomma fram till realistiska lösningar. “Mean girls-filmen” i all ära men denska inte behöva vara någon tjejs verklighet. En av de viktigasteförutsättningarna för jämställdhet i samhället är att unga tjejer pushar,uppmuntrar, lyfter och tillåter varandra att ta plats.

I Moderata ungdomsförbundet (MUF) och i MSU där vi är engagerade, är denmiljön en självklarhet. Vi må inte ha uttalat oss som ett feministisktungdomsförbund men vi har tjejer på många av de högsta positionera och storadelar av de kandidater som finns på valbara platser för M i Stockholm ärtjejer. Alla har de tagit sig dit utan kvotering och utan feministiskrevolution.

Det handlar inte om att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser eller sättafeministiskt självförsvar på schemat som vänstern förespråkar. Det handlar omen attitydförändring bland unga tjejer där vi lyfter och peppar varandraistället för att förstöra och mobba till den grad att vi orsakar psykisk ohälsa. Den fighten tar vi i MSU Stockholm. Vi kommer kämpa för att fler ungabrudar lyfts, peppas och uppmuntras och tillsammans ska vi bevisa att vi kangöra karriär och tillsättas på höga positioner utan politikers hjälp.

Genom att ta fighten för tjejerna bekämpar ätstörningarna, “duktig flicka”-komplexeti svenska skolan och mobbningen tjejer i mellan. Vi ska vara #brudpepp och inteMean girls. Det handlar om vilka prioriteringar man vill göra inomjämställdhetspolitiken. Vi väljer tjejers välmående och attityder framförfeministisk revolution, kvotering och obligatorisk genusvetenskap. I filmen är ett känt citat “That’s not what Rome is about”. Vi säger “Thisis not what Sweden is about 2014”. För brudpeppen, för alla tjejers rätt tillatt vara kvinnliga, okvinnliga - sig själva. För lika förutsättningar och förett modernt samhälle. Tjejer, Mean girls är så 2004. Nu är det #brudpepp somgäller.

Emma Jogić, ordförande MSU Stockholm
Amanda Broberg, vice ordförande MSUStockholm 

MSU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behövs kampanjen #brudpepp?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.