Jasmin Khan, feminist
Jasmin Khan, feminist

Öppet brev: "Hej Jan Björklund"

"Jan Björklunds skola har DÖDAT mig!", skriver bloggaren Jasmin Khan.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jasmin Khan är gymnasiestudent, feminist och bloggare.

Följ henne på Twitter: @ingentingstort

Hej Jan Björklund.

Okej, vi MÅSTE prata. För jag börjar bli riktigt jävla less. Jag tittade på partiledardebatten i söndags där de bland annat pratade Fi och jämställdhet, det vill säga i en minut tills de lämnade det för att prata om det mycket viktigare ämnet KLIMAT. I ALLA FALL. De pratade såklart också om skolan och då vare ju såklart käre Björkans time to shine, eller hur? Eh. Aa. Jag lyssnade inte så mycket på vad de sa för jag visste att 80% av allt skulle va rent skit, men jag twittrade i alla fall lite medan varpå någon jävla idiot började skriva till mig att personen tyckte det är helt rimligt att ungdomar ska behöva kämpa för betyg och att det är bra med höga krav. Personen påstod att ungdomar bara är lata, typ. Och asså fan om inte någonting brast för mig ikväll för fy fan vad jag är förbannad. Jag är så jävla förbannad på att behöva gå till skolan när mina förutsättningar och möjligheter inte spelar någon som helst roll för min undervisning. Att jag endast går i skolan för att få ett "bra" betyg så att Björklund kan skryta om vilket fantastiskt land Sverige är som har så höga resultat. 

Jag är SÅ JÄVLA TRÖTT. Jag är DEPRIMERAD. Anledningarna är många men en grej som verkligen hindrar mig från att bli bättre är just skolan. För att jag måste gå till skolan varje vecka och må skit för att det går så jävla dåligt för mig just nu. Det är inte mitt fel. Jag är inte lat. JAG MÅR INTE FUCKING BRA. Men ändå får jag såna jävla skuldkänslor över att det går dåligt för en ska ju få bra betyg. Annars är en lat och oduglig, ellerhur Björkan? Jag är inte värd ett skit. Jag är bara en jävla siffra i hans statistik. 

Jag brukade fan gilla att gå till skolan och lära mig saker. Jag var särskilt duktig i svenska och engelska! Jag älskade att skriva! Jag brukade skriva hela tiden! NU HATAR JAG MIG SJÄLV. Konstant. För att jag inte är tillräcklig, inte bra nog. För att jag inte kan nå de krav som jag bör nå. Jag ligger i sängen när jag ska upp varje morgon och hoppas att jag ska bli fucking påkörd eller någonting på väg till skolan bara jag SLIPPER HETSEN. Bara jag slipper känslan av att jag är värdelös. Och jag är inte ensam. Det är bara att titta in i valfri gymnasieskola. Det är bara att läsa i hashtagen #björklundsskola. Det är bara att fråga vilken jävla lärare som helst. Lärarna som får skitlöner och förväntas ägna all sin tid åt att rätta massa onödiga jävla skitprov som INGEN får någon ut av. 

Och sen kommer det nån jävla idiot på Twitter och tycker att skolan ska vara SVÅR. Vadå svår? Varför ska den vara svår? Borde en inte underlätta skolan för så många som möjligt? Fan, vi lider här, och ni pratar om att det ska vara svårt? Förlåt, jag glömde att det inte spelar någon jävla roll hur ungdomar mår. Ungdomar är deprimerade och trötta, de skadar sig själva, de begår självmord, de lider i tystnad och ni undrar hur en ska öka resultaten i skolan? Är ni helt jävla dumma i huvudet eller? Fan vad jag är förbannad. 

Varför går jag i skolan? Går jag i skolan för att må dåligt? Går jag i skolan för att få ett betyg? Går jag i skolan för att Björklund ska sova gott om nätterna? VARFÖR GÅR JAG I SKOLAN? För ärligt talat, hade det inte varit för att jag får CSN hade jag fan hoppat av för ett år sen och det är ju ganska jävla tragiskt med tanke på att den yngre versionen av mig älskade att läsa och skriva och lära sig saker. Skolan har DÖDAT mig.

Jag slutar gymnasiet om en månad. Jag behöver inte tampas med detta längre. Men alla barn och ungdomar som efter sommarn måste återvända, vem fan tänker bry sig om dem? JAG ÄR SÅ JÄVLA LESS. Jag vill att våra kära politiker ska SÄTTA SIG NER PÅ SINA FULA JÄVLA ARSLEN och lyssna. Lyssna på oss som lever i det här, lyssna på oss som DRABBAS. Det är så jävla lätt för politiker att stå i en debatt och säga det ena och det andra utan att inte ha någon jävla aning om hur det faktiskt är att gå i skolan I DAG. 

Jag vill ha bort betygsfokuset. Jag vill ha bort betygen helt. Jag vill få bort läxor. Jag vill ha fler lärare med högre löner. Jag vill ha en undervisning som är anpassad efter elevernas individuella förutsättningar och möjligheter. Bort med det fria skolvalet. Bort med vinstintressen i skolor. Jag vill ha fler skolkuratorer och skolpsykologer. Jag vill ha en skolmiljö som är trygg för trans*personer. Jag vill ha en undervisning som genomsyras av ett genusperspektiv. Jag vill ha lärare som är väl utbildade inom QTBH-områden och rasism. Jag vill ha vuxna som lyssnar på vad barnen tycker. Jag vill ha en skola som är för ALLA.

Fan. 

Jasmin Khan, feminist och bloggare

Den här texten är en återpublicering av ett blogginlägg Jasmin skrev efter partiledardebatten i Agenda. Läs originalet här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du igen dig?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.