Sven Otto Littorin, Arbetsmarknadsminister 2006-2010
Sven Otto Littorin, Arbetsmarknadsminister 2006-2010 - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sven Otto Littorin: "DN spär på politikerförakt och näthat"

"Tyvärr spär DNs rapportering på en sådan utveckling, förutom att den skapar utrymme för än mer av politikerförakt och näthat. Utan att den för den skull är relevant eller ens sann. Fint där, DN", skriver tidigare Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Bakgrunden

Sent i går kväll publicerade DN.se en nyhetsartikel som visade att ingen svensk minister har varit sjukskriven en enda dag sedan 2009, trots att de bevisligen har varit hemma från jobbet.

DN gör i dag en stor sak av att ministrarna ”struntar i att sjukanmäla sig” trots att de är sjuka. Och lagen verkar tydlig:

 ”2§ Om ett statsråd inte kan fullgöra sitt uppdrag på grund av sjukdom, skall avdrag göras på statsrådets arvode och sådan avlöningsförstärkning som avses i 6 §.”
- Ur lag (1991:359) om arvoden till statsråden m m.

Eftersom jag var ansvarig för arbetsrättsfrågor hade jag anledning under min tid som statsråd att noga gå igenom vad som gäller. Först och främst måste man vara medveten om att ett statsråd inte är anställd, han eller hon är utsedd. Som statsråd är man i tjänst alla dygnets timmar, året om. Statsråden omfattas i princip inte av någon av de arbetsrättsliga regler som gäller dem som har ett vanligt jobb. Man omfattas inte av LAS, man omfattas inte av arbetstidsregleringar, inte av skyddsbestämmelser i övrigt och ej heller av vanliga sjukbestämmelser. Istället finns det särskilda regleringar som styr vad som gäller, som den som DN hänvisar till.

Att sitta i regeringen handlar enligt grundlagen om att fatta beslut. Regeringsformens 1 Kap, 6 § säger: ”Regeringen styr riket.” Är man för sjuk för att delta i det arbetet – ja då ska man sjukanmäla sig, som till exempel Kjell Larsson gjorde när han som miljöminister fick cancer och sjukskrev sig större delen av våren 2002.

Man kan alltså vara för sjuk för att åka till Skellefteå och prata arbetsmarknadsfrågor för tjugo kommunala företrädare eller för förkyld för att delta i en tv-debatt, men ändå frisk nog för att i lagens mening kunna fullgöra sina uppgifter. Och då ska man inte sjukanmäla sig enligt de regler som finns och enligt de rekommendationer man får som statsråd av regeringskansliets rättschefer.

Jag var statsråd i fyra år och jag har mött många nuvarande och tidigare statsråd av olika politisk färg och bakgrund. Man kan gilla dem eller inte, gilla deras politik eller inte, men att tro att de är ett gäng arbetsskygga snyltare är med förlov sagt rena larvet. Det värsta som finns för en politiker är att behöva ställa in ett anförande, ett framträdande eller en debatt.

De allra flesta politiker jag träffat på jobbar förmodligen alldeles för mycket och skulle må mycket bättre av att tacka nej till fler debatter, fler intervjuer och framträdanden. Men det har man inte råd med; politik är en bransch som premierar sittfläsk och synlighet. Tyvärr spär DN:s rapportering på en sådan utveckling, förutom att den skapar utrymme för än mer av politikerförakt och näthat. Utan att den för den skull är relevant eller ens sann. Fint där, DN. 

Sven Otto Littorin
Arbetsmarknadsminister 2006-2010

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med skribenten?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.