Amelia Andersdotter, EU-parlamentariker för Piratpartiet
Amelia Andersdotter, EU-parlamentariker för Piratpartiet - Foto: Bertil Ericson / TT

Andersdotter (PP): "Det är absurt att Google får agera domstol"

"I nästan allt som rör internet är det som om rättssäkerhetstanken sätts upp och ned", skriver Amelia Andersdotter, EU-parlamentariker för Piratpartiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Man kan inte tycka att det är orimligt att företag, precis som privatpersoner, ska följa det som domstolar säger. Men vi ska inte heller behöva leva med att företag själva tar över domstolens roll som bedömare av vad som är rätt och rimligt. EG-domstolens nyliga utlåtande om borttagande av länkar från Google ställer många rättsstatsfrågor på sin spets. 

En spansk man hade på 1990-talet råkat ut för ekonomiska svårigheter. Dessa hade rapporterats i media. Nästan 15 år senare har han velat att Google ska sluta länka till mediaartiklarna eftersom kränker hans privatliv. EU:s högsta domstol har sagt att mannen har rätt, och att Google ska ta bort länkarna. Så långt är allt normalt. 

Domstolen har nämligen också sagt att Google från och med nu har ett ansvar att agera på egen hand när medborgare lägger fram klagomål. Man har alltså överlagt på Google att göra en opartisk och rättssäker bedömning av allmänintresset i att länkarna finns kvar. Det här är ett stort problem, särskilt på internet, där Google av upphovsrättsliga skäl tog bort 214 miljoner länkar bara år 2013 utan föregående domstolsprövning. 

I nästan allt som rör internet är det som om rättssäkerhetstanken sätts upp och ned. Rättssäkerhet är ingenting vi har för att det går effektivt och snabbt – med rättssäkerhet menar vi allas trygghet att behandlas lika inför lagen. Det är inte så att stora mängder information på internet gör att vi måste frångå rättssäkerheten. 

Det är delvis en situation IT-industrin själv försätter sig i. När man lobbar politiker pratar man ofta om att tekniken går för fort för politiken – och därmed också rättssäkerheten. Man ber om särskilda undantag i lagstiftningen för ens egna affärsverksamhet för att skydda sig från domstolars och myndigheters inkompetens. Förvånansvärt mycket telekom- och internetlobbyism i Bryssel tar sitt avstamp i att rättssamhällets grundläggande institutioner inte går att lita på, och det gör att lagstiftningen som godkänns blir ännu mindre förutsägbar och ännu mindre rättssäker. Det säger sig självt att det främst är de med små ekonomiska resurser och utan juridisk kompetens som förlorar mest på denna ordning. 

Om vi som politiker, och vi som samhälle, inte litar på våra domstolar att göra kompetenta och lagenliga utlåtanden har vi betydligt större problem i samhället än att makthavare begär att ta bort länkar. 

Vi behöver inte bara bättre kompetens om teknik och politik, internet och nätverk, hos medborgare och skolever utan framför allt hos politiker och i rättsväsendet. Det krävs också att vi slutar se rättssäkerhet som ett slit- och slängprojekt som man i stundens hetta kan avvara. Rättssäkerhet på internet, och utanför internet, är ett verktyg vi har för att garantera allas likhet inför lagen. Om det är någonting vi bör ta med oss in i framtiden är det precis den principen. 

Rösta pirat i EU-valet 2014!

Amelia Andersdotter, EU-parlamentariker för Piratpartiet

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är rättssäkerheten på Internet för dålig?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.