Magda Rasmusson, språkrör Grön Ungdom
1 av 3
Magda Rasmusson, språkrör Grön Ungdom
Josefin Sasse, språkrör Grön Ungdom Väst
2 av 3
Josefin Sasse, språkrör Grön Ungdom Väst
Ronja Lundberg, språkrör Grön Ungdom Göteborg
3 av 3
Ronja Lundberg, språkrör Grön Ungdom Göteborg

Grön Ungdom: ”Ingen ska behöva känna sorg i Göteborg”

"Alla ska få älska vem de vill och Miljöpartiet accepterar inte diskrimineringen av homo-, bi-, trans- och queerpersoner", skriver tre representanter för Grön Ungdom, och listar vilka förslag de har för att få bukt med problemet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ingen ska behöva känna sorg i Göteborg eller någon annanstans för sin identitet. Trots det får många HBTQ-personer varje dag, varje minut och varje sekund utså diskriminering på grund av vilka vi är. Det här är helt oacceptabel men idag väljer länder runt om i världen att fortsätta begränsa, diskriminera och förtrycka. Uganda skärpte nyligen lagstiftningen mot homo, bi- och transsexuella och i Ryssland blir det svårare och svårare för människor att älska vem de vill.  

I morgon går West Pride av stapeln i Göteborg och pågår fram till söndag. De regnbågsfärgade flaggorna är hissade och i Göteborg längtas det till söndag då vi i Prideparaden den 1 juni kan stötta varandra i vår kärlek. För alla ska få älska vem de vill och det kan inte människor i dag.

Alla ska få älska vem de vill och Miljöpartiet accepterar inte diskrimineringen av homo-, bi-, trans- och queerpersoner (HBTQ). Därför föreslår vi här en rad förslag som ska göra all kärlek möjlig. 

För det första vill vi att undervisningen i svenska skolor ska vara normkritisk och att sex- och samlevnadsundervisningen blir mer inkluderande i praktiken. För elever måste bli behandlade som människor- inte som kön och inte som en viss sexuell läggning.

För det andra vill vi att transpersoner ska omfattas av hatbrotts- och hetslagstifningen. Transpersoner i Sverige får i dag utså mobbning, elaka kommentarer, fysiskt och psykiskt våld. Därför måste transpersoner omfattas av hatbrotts-och hetslagstiftningen.

I dag ingår saker som kön, könsöverskridande identitet eller uttryck och sexuell läggning i Diskrimineringslagen. Därför hävdas det ibland att lagstiftningen på området är tillräcklig. Så är inte fallet, eftersom att transpersoner i hög utsträckning får utstå våld i alla dess former utan upprättning. I dag råder det helt enkelt brist på kunskap hos domstolar och polis kring ämnet.

För det tredje måste HBTQ-personer som flyr undan förföljelse ska få sina asylskäl tagna på allvar i Sverige. Situationen för HBTQ-personer i världen blir i vissa länder svårare och sexuell kontakt man mellan man kan i Uganda bestraffas med livstids fängelse. Vi måste ta dessa människors livssituation på allvar. 

Med hjälp av de här förslagen ska ingen HBTQ-person behöva känna sig underlägsen, alla ska få älska och vara vem de vill. För all kärlek är bra kärlek.

Magda Rasmusson, språkrör Grön Ungdom
Josefin Sasse, språkrör Grön Ungdom Väst
Ronja Lundberg, språkrör Grön Ungdom Göteborg

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.