Utvisning
Migrationsverket har beslutat att Yusuf ska utvisas, trots att båda hans föräldrar har mördats i Uzbekistan. - Foto: Privat/Scanpix

"Yusuf såg sin mamma våldtas till döds – ska utvisas"

DEBATT. Yusuf är 18 år gammal och flydde från Uzbekistan efter att ha sett sin mamma våldtas till döds och efter att myndigheterna hade mördat hans pappa - nu vill Migrationsverket utvisa honom.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Partierna pratar gärna om öppna gränser och hur Europa skagarantera ett humant flyktingmottagande, framförallt i de södra delarna därpåfrestningarna är som störst. Men de alarmerande bristerna i det svenskasystemet är det ingen politiker som vågar uppmärksamma. Det vittnar fallet Yusufom.

Yusuf flydde från Uzbekistan efter att ha sett sin mammavåldtas till döds. Hans pappa var sedan länge jagad av de brutalamyndigheterna, som till slut kom ifatt och mördade honom. Yusuf blev självmisshandlad så svårt att han svimmade. När han vaknade upp hos sin morbrorbestämde han sig för att fly.

Pojken hamnade så småningom i Sverige. Här har hanintegrerats väl, trots fruktansvärda upplevelser i bagaget. Yusuf studerarflitigt och har snabbt lärt sig mycket bra svenska. Faktum är att han aldrighar missat en enda lektion. Yusuf hoppas kunna gå vidare till gymnasiet ochdärefter fortsätta sina studier på universitetsnivå.

Men det vill Migrationsverket sätta stopp för. Genom helaasylprocessen har han gång på gång berättat samma historia, ibland har det dyktupp nya minnesbilder och ibland inte. I Förvaltningsrätten blev han hårtpressad och bröt ihop fullständigt och sa "jag orkar inte mer". Därgjordes en kort paus och sedan fortsatte förhöret igen.

Man kan inte låta bliatt fråga sig om detta är det ”humana” mottagande som är måttstocken närledande svenska politiker klagar på hur det går till i länder som Grekland ochMalta?

Yusuf är 18 år gammal och har utsatts för en helt ofattbar tragedi i sitt hemland Uzbekistan. Hans pappa förföljdes för sin religiösa tro,vilket människorättsorganisationen Human Rights Watch menar är högst vanligt. IUzbekistan råder ingen som helst respekt för mänskliga rättigheter och tortyrär vardagsmat för de som vågar uttrycka sina åsikter. Och dit vill man alltsåutvisa Yusuf. 

Men hur kan Migrationsverket anse att Uzbekistan utgör ensäker plats? Pojken har ju ingen familj kvar. De är mördade och deras husnerbränt. Dessutom betraktas han med all säkerhet som en förrädare och lärsåledes förföljas och så småningom torteras, i värsta fall till döds. 

Detta är ohyggliga ord men såser verkligheten ut.

I valtider bör det vara rimligt att diskutera mer än öppnakontra stängda gränser. Våga vänd blicken mot hemmaplan! Migrationsverketagerar nämligen utifrån ett ramverk som är oetiskt och ständigt krossar ungamänniskors framtidstro. Ovissheten är nog värst för många. Vi låter demintegreras i samhället, få nya vänner, lära sig svenska och gå i skolan. Ochsen hotas de att slängas ut. Det är ett hån mot både individen ochsamhällsekonomin.

Yusuf är givetvis inte ensam om att uppleva myndighetenshårda tag. Men likväl är det bokstavligen livsviktigt att vi uppmärksammar hansfall. Utan vår röst kommer hans att tystna för alltid.

Adam Hedengren, skribent och grundare yourmiddleeast.com
Leif Midborn, godman till Yusuf
Maria Fredriksson
Elisabeth Olsson
Lotta Kolm,samtliga lärare på Upplands-Bro gymnasiet

LÄS MER: INTERVJU. Yusufs föräldrar blev brutalt mördade – nu ska han utvisas 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Migrationsverket ändra sitt beslut?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.