Krönika
Rebecca Weidmo Uvell - Foto: Privat/Scanpix

Rebecca Weidmo: "Public Service ska inte springa LO:s ärenden"

"Gissar att kommunikatörerna i LO-borgen, Arenagruppen och alla andra socialdemokratiska och fackliga opinionsbildare har svårt att dölja sin förtjusning", skriver Rebecca Weidmo Uvell.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Rebecca Weidmo Uvell på Twitter: @RebeccaWUvell 

I dagarna drog SVT:s program Uppdrag Granskning igång enkampanj för att samla historier om arbetsvillkor. En ”crowdfunding” förinnehållet i programmet. Via hashtaggen #minavillkor vill de att folk via sociala medier och hemsidan postar sina avtalsvillkor, gärna exaktaformuleringar.  De ska sedan bygga helasitt program på vilka historier de får in.

Poäng för kreativitet men jag undrar stilla om SVT heltmissat hur sociala medier utvecklats senaste åren? I valrörelsen 2010 varsociala medier inte någon reell maktfaktor men det är de nu. Och mediet ärnerlusat med betalda opinionsbildare från bland annat LO och arbetarrörelsen,som av en händelse just driver arbetsvillkor som huvudspår i denna valrörelse.Eller ”skitvillkor”, ”skitjobb” och ”skitliv”, för att citera dem själva.  Ska bli spännande att se vilka historier SVTfår in. Verkligen.

Gissar att kommunikatörerna i LO-borgen, Arenagruppen ochalla andra socialdemokratiska och fackliga opinionsbildare har svårt att döljasin förtjusning. De hade inte fått bättre PR om de så hade köpt den. Nu är dengratis, dessutom på bästa sändningstid betald av oss skattebetalare. Och somlök på laxen, programmet planeras sändas mitt i slutskedet av valrörelsen.  Grattis till er.

Men om nu SVT nu ärså intresserade av villkoren på arbetsmarknaden, när kommer programmet om hurframför allt ungdomar och invandrare stängs ute från arbetsmarknaden av justbland annat LO? De som står längst ifrån, de som fullständigt dominerararbetslöshetssiffrorna. Regler som ”sist in först ut” skyddar bara medelålderssvenskar. Höga minimilöner håller ungdomar och invandrare borta från sittförsta jobb. Det finns massor av historier av ungdomar som blivit uppsagda närföretagen drar ner, för att facket bara skyddar de som jobbat längst. När skani berätta de historierna? De är de verkliga skitvillkoren.

Eller när kommer programmet om bemanningsbranschen? De somsysselsätter 172 000 personer och där 97 % har kollektivavtal, mot snittet på 88% på arbetsmarknaden i stort. Tidigare var dessa människor tillfälligainhoppare utan skydd av kollektivavtal och utan en fast arbetsplats.

De ratades av facken. Fick inte vara med. Och de hade barajobb när telefonen ringde. Idag har de fasta anställningar, garanterademånadslöner och kollegor. Tre gånger så många unga jobbar på bemanningsföretagjämfört med övriga näringslivet. Det är många ungdomar och invandrares förstajobb, steget i på arbetsmarknaden. Det där så oerhört viktiga första jobbet. Bemanningsföretagenhar öppnat dörren för de som facken valt bort eller inte släppt in.

Det stora samhällsproblemet är inte ”skitvillkor” utan attframför allt ungdomar och invandrare inte får några jobb. Och får de jobb är detdem facken kastar ut först när det kommer nerdragningar. Sist in, först ut. Tackoch hej, leverpastej. Dörren är där.

Så vill ni på SVT göra en verklig insats för att förbättra villkorpå arbetsmarknaden, gör ett program om det istället.

Rebecca Weidmo Uvell

/
LO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.