Matilda Molander, CUF Kalmar
Matilda Molander, CUF Kalmar

CUF Kalmar: "FI är ett feministiskt bakslag"

"FI:s förslag är lovvärda men går inte att genomföra utan att ta stora lån, särskilt om tillväxten på grund av deras politik dessutom avstannar", skriver Matilda Molander, valgeneral CUF Kalmar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Feministisktinitiativ har synts mycket i media den senaste tiden och det talas om att enfeministisk våg väller in över Sverige. Tyvärr är granskningen av partietokritisk vilket gör att deras politik ofta tolkas felaktigt. FI:s politikminskar oss kvinnors självständighet och möjlighet att utforma våra egna liv.Deras förslag minskar vår delaktighet i arbetslivet och gör det svårare att nåmaktpositioner i samhället.

Vi iCenterpartiets ungdomsförbund är tydligt feministiska och liberala i både ord ochhandling. Vår ordförande är kvinna, vår partiledare är kvinna, vår förrapartiledare var kvinna, Sveriges första kvinnliga partiledare varCenterpartist, vår förra studentförbundsordförande var kvinna och ordförandeninnan dess var, just det, en kvinna. FI vill lösa problemet med att människorbedöms utifrån kön i stället för person med att bedöma personer efter köni stället för person och kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser. Inomcenterrörelsen har vi löst problemet med att helt enkelt välja den mest kompetentapersonen, som i många fall dessutom råkat vara kvinna.

Vi vill gemänniskor verktyg att själva utforma sina liv. ROT-avdraget har i många årskapat jobb och välstånd i den mansdominerade byggsektorn och nu har vi tackvare Centerpartiet sedan år 2007 RUT-avdraget som ger motsvarande möjligheter iden av kvinnor dominerade branschen för hushållsnära tjänster. RUT-avdraget harsedan sitt införande bidragit stort till att göra svarta jobb vita och gekvinnor möjlighet att starta företag, bli sina egna chefer och stärka sinsjälvständighet.

FI villavskaffa RUT och därmed tvinga tillbaka dessa, ofta lågutbildade kvinnligaföretagare till ett liv i arbetslöshet, med lägre inkomst och mindre möjlighetatt göra självständiga val.

Denoffentliga sektorn sysselsätter till stor del kvinnor och för att de ska kunnavara självständiga är det viktigt att tillåta vinstdrivande företag inom vård,skola och omsorg. Det är få som hävdar att manligt dominerade byggföretagskulle göra ett sämre jobb när de bygger våra offentligt finansierade sjukhusför att deras företag får ta ut vinst. Trots detta är det många debattörer somförsöker påskina att kvinnor som tillåts tjäna pengar på att utföra arbetet ide färdigbyggda sjukhusen skulle göra ett sämre jobb om de fick ta ut vinst.Det är ett föråldrat synsätt som bottnar i en syn på män som huvudförsörjareoch vi kvinnor som utförare av oavlönat arbete i hemmet. Alla människors arbeteskall värderas lika högt oavsett kön.

FI:s politikär inte bara ett steg tillbaka i det svenska jämställdhetsarbetet, den är ocksåfientligt inställd till ekonomisk tillväxt och innehåller enorma ofinansieradeutgifter för t.ex. gratis kollektivtrafik och förskola. Förslagen är lovvärda men går inte attgenomföra utan att ta stora lån, särskilt om tillväxten på grund av deraspolitik dessutom avstannar.

Det är dagsatt vi förhåller oss till FI för vad de faktiskt är - ett socialistisktinitiativ!

Matilda Molander
ValgeneralCUF Kalmar län

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.