Zandra Hedlund, feminist
Zandra Hedlund, feminist

"Sex utan samtycke är inte BDSM, det är våldtäkt"

"Om det inte räcker att skrika nej, slåss och att försöka fly för att det ska klassas som våldtäkt, vad krävs egentligen?", skriver Zandra Hedlund, feminist.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Zandra Hedlund har skrivit hos oss tidigare. Läs hennes artikel med rubriken "Män är djur".

Följ henne på Twitter: @zandra_hedlund

Jag har sagt det förut: Vi har etträttsväsende i Sverige som anser att män är djur. Ännu en gång har vi fått detbevisat. Hovrätten väljer att fria mannen i det uppmärksammade våldtäktsfallet i Lund. De konstaterar att mannen bevisligen har tvingat till sig samlag. Ändågår gärningsmannen fri, för att han tydligen inte förstod att kvinnan inteville.

Nu var det inte precis så att kvinnan idetta fall försökte förmedla sitt ogillande via telepati. Tvärtom, hon visadetydligt att hon inte ville. Hon sa nej vid upprepade tillfällen och försökteäven krypa därifrån, detta bekräftas av båda parter. Hur kunde detta uppenbaramotstånd misstolkas som att kvinnan ville ha sex med honom? Jo, han påstår atthan trodde att det var en del av en lek, att hennes nej var en invit till“dominanssex”. Detta trots att de inte hade pratat om någonting sådant tidigareunder kvällen, även detta styrker båda parter.

Så hur kan han rimligtvis få för sig attde plötsligt var mitt i en BDSM-session? Enligt gärningsmannen ska kvinnan hasagt nej på ett sätt som han “kände igen från andra tjejer”. Han har alltsåhaft sex med kvinnor som har sagt nej tidigare. Han har alltså med störstasannolikhet våldtagit andra tidigare. Hur detta kan vara en förmildrandeomständighet övergår mitt förstånd.

BDSM har varit en del av min sexuellapraktik sedan sena tonåren. Aldrig har jag känt mig så säker som tillsammansmed andra BDSM-utövare. Alla som har den mest grundläggande kunskap om BDSM vetatt förhandling och samtycke är fundamentalt. Ledmotivet inom allt utövandestavas SSC: Safe, Sane and Consensual. Sessioner förhandlas tydligt, vad somfår förekomma eller inte, samt viktigast av allt: Hur en gör om en vill avbrytaleken. För den möjligheten finns alltid, att närsomhelst avbryta genom ett stoppordeller annan tydlig signal. Om den ena parten säger ett stoppord och den andraändå fortsätter är det våldtäkt, precis som det är våldtäkt om någontilltvingar sig sex i vilken annan situation som helst från någon som säger nejeller uppenbart visar att hen inte vill. Jag kan inte läsa in någon enda del avSSC i fallet från Lund.

De antaganden Hovrätten baserar sin dompå, bygger på rena fördomar från människor som helt uppenbart saknar ens basalakunskaper om vad BDSM innebär. Borde det inte vara praxis att kontaktasakkunniga inom området innan de går till beslut? Förslagsvis RFSUssexualpolitiska BDSM-grupp.

Dominanssex utan samtycke är intedominanssex. Sex utan samtycke är inte BDSM, det är våldtäkt.

Kvinnan i Lund sa nej upprepade gånger,hon försökte fly och var uppseendeväckande upprörd när hon slutligen lyckadesta sig därifrån. Om det inte räcker att skrika nej, slåss och att försöka flyför att det ska klassas som våldtäkt, vad krävs egentligen?

Det vi lär oss av domen, den tydligasignal som förmedlas till vår samtid och till våra barn, är att föds du tillkvinna är din kropp inte din egen. Vem som helst har rätt att utnyttja dig och gåfri, för ditt nej är inte värt någonting i lagens mening. Det kan ju vara såatt du egentligen menade någonting annat.

Zandra Hedlund, feminist

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.