Emil Skoglund, brandman.
1 av 2
Emil Skoglund, brandman.
2 av 2

Brandman: "Hjälp oss att hjälpa er!"

"Behöver vi verkligen den största skogsbranden i modern tid för att politiker ska reagera?", skriver Emil Skoglund, brandman.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emil Skoglund jobbar som brandman i Stockholmsregionen.

Åsikterna som framförs är hans privata åsikter.

Brandmän i Sverige blir bara färre och färre. I många kommuner klarar vi i dag inte längre av att i ett första skede påbörja en livräddande rökdykningsinsats. Reduceringen av styrkorna har också resulterat i försämrad effektivitet och säkerhet vid andra vardagsolyckor som till exempel vid en trafikolycka. I storstäderna har också reduktionen visat sig men det är i våra glesbygder problemet är akut.

Vi brandmän är välutbildade, lojala och älskar vårt jobb. Det är kanske därför många av mina äldre kollegor fortsatt göra ett sådant fantastiskt arbete genom åren även om lönen är dålig och bemanningen försämrad. Under alla dessa år med allt svårare omständigheter och färre kollegor på olycksplatsen kämpar vi på. Nedskärningarna av räddningstjänsten har i skrivande stund nått en kritisk nivå. 

Bemanningen av räddningstjänsten är ett kommunalt beslut som fattas av kommunpolitiker. Ni, tredje man ska inte drabbas negativt på grund av dessa politikers okunskap och ovilja att bibehålla säkerhet och trygghet för kommunens medborgare.

Enligt undersökningar har antalet brandmän minskat med hela 10 procent mellan åren 2000 och 2010. Den kraftigt reducerade bemanningen har tydliga negativa effekter och det får inte fortsätta. Dagens räddningstjänst är dimensionerad för vardagsolyckor, men den nödvändiga personalstyrkan för att hantera större olyckor håller på att försvinna, på många mindre orter har den redan gjort det! 

Samtidigt som vi blir allt färre rycker vi ut på allt fler larm. Uppgifterna för oss har ökat och idag åker vi också på bland annat sjukvårdslarm och hot om suicid. Trots förbättrad teknik ser vi en trend som går åt fel håll. Mellan åren 2005 till 2012 har antal larm som räddningstjänsten åker på i Sverige ökat med 10 procent. 

Värdet på det som brinner upp var år 2000 strax över 3 miljarder men år 2012 har kostnaden ökat till 4,7 miljarder kronor. Mänskligt lidande, personskador och dödsfall i samband med bränder ligger kvar på en oacceptabel hög nivå.

Lyssna själv på Vetenskapsradions granskning;

”Vi sitter på en apterad bomb av bekymmer som kan brisera när som helst om inget görs” - Håkan Olofsson, ledamot för vårt fack, Brandmännens Riksförbund.

Sprid, diskutera och påverka! Vad säger kommunpolitiker i din kommun? Det är dags att vi tillsammans visar politikerna att nu får det vara nog! Behöver vi verkligen den största skogsbranden i modern tid för att politiker ska reagera?

Emil Skoglund, Brandman

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör vi förbättra för brandkåren?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.