Patrik Karlsson och Niklas Beckman från Svenskt Näringsliv
Patrik Karlsson och Niklas Beckman från Svenskt Näringsliv - Foto: Privat

Svenskt Näringsliv: "Varför vill facket försvåra för unga?"

"Att vilja presentera lösningar på ungas upplevda problem är behjärtansvärt. Men när förslagen försvårar för den grupp man vill hjälpa så snarare stjälper man deras möjligheter att få jobb", skriver två representanter för Svenskt Näringsliv.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nyligen presenterade LO sitt ungdomsmanifest.  I det beskrivs en generation som inte tillåts bli vuxen och en påstått raserad arbetsmarknad.  LO säger sig också ha identifierat fackliga lösningar på ungdomars problem på dagens arbetsmarknad, till exempel hårdare krav på att erbjuda tillsvidareanställningar och begräsning av bemanningsföretag. Men LO:s förslag skapar inte en tryggare generation. Tvärtom, med LO:s förslag kommer fler unga att se sina möjligheter till arbete kraftigt försämras. Det om något skapar en otrygg generation.

Är unga otryggare på arbetsmarknaden i dag än förr? En relevant fråga att ställa sig.  Att gruppen 90-talister har ett stort trygghetsbehov bekräftas av bland annat Ungdomsbarometern. Men blir de tryggare av LO:s förslag? Knappast.

Ungdomsbarometern visar att unga är en rörlig generation som gärna provar många olika arbeten. Inte för att de måste utan för att de vill och är nyfikna. De flesta tror inte heller att de kommer att stanna på sitt första heltidsjobb särskilt länge. De förväntar sig att ha ett stort antal arbetsgivare under sitt arbetsliv. Det gamla Sverige där man jobbade nio till fem och fick guldklocka för lång och trogen tjänst är inget för de flesta av dagens unga.

Samtidigt vill många unga ha trygghet och stabilitet i sitt yrkesliv. Det visar sig inte minst genom att många anser att kompetens bör gå före anställningstid vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. En ordning som LO kategoriskt motsätter sig. Även om många håller med om att det är svårt att få jobb är det betydligt färre som själva säger sig ha svårt att få jobb. Tryggheten i dag skapas inte av att ha ett specifikt jobb att gå till utan av den egna kompetensen och att det finns flera jobb att välja på. Kanske handlar det mer av en känsla av otrygghet än en faktisk otrygghet? En känsla som LO konstant spär på och sedan exploaterar med förslag som gör det ännu svårare för unga att få jobb, men som händelsevis gynnar de som redan är etablerade på arbetsmarknaden.

Enligt SCB är detaljhandeln och bemanningsbranschen två av de branscher där flest unga får sitt första jobb. Men i stället för att underlätta för unga att få in en fot på arbetsmarknaden vill LO begränsa bemanningsbranschen och försvåra för arbetsgivarna att anställa unga under en tidsbegränsad period. Det sägs vara av omsorg om de unga, men konsekvensen blir att unga för svårare att överhuvudtaget hitta ett jobb.

Att vilja presentera lösningar på ungas upplevda problem är behjärtansvärt. Men när förslagen försvårar för den grupp man vill hjälpa så snarare stjälper man deras möjligheter att få jobb.

Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert
Niklas Beckman, arbetsrättsjurist
Svenskt Näringsliv

/
LO
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har facket för stor makt?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.