Stefan Lindborg och Felicia Ohly från Ung Vänster.
Stefan Lindborg och Felicia Ohly från Ung Vänster.

Ung Vänster: "Blir du lönsam, lille vän?"

"För Ung Vänster är principen enkel; varenda skattekrona avsedd för utbildning ska gå till elever och lärare, inte hamna i riskkapitalbolag eller skolbolagsägares fickor", skriver Stefan Lindborg och Felicia Ohly från Ung Vänster.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Blir du lönsam, lille vän?”heter en känd målning av konstnären Peter Tillberg, men i dessaskolstartstider kunde det lika gärna vara en fråga somriskkapitalister och skolbolagsägare ställer. Under de senastetjugo åren har den svenska skolan kommersialiserats allt mer. Denprivatiserade skolan blev aldrig den uppsjö av alternativapedagogiker och småskalighet som många friskolevänner hoppades påi början av nittiotalet. Istället fick vi aktiebolag,riskkapitalister, skolkonkurser och vinstutdelning.

Det privata vinstintresset i skolanleder fel och tvingar annat att stryka på foten. Lärartätheten ärlägre i privata vinstdrivande skolor, många av dem sparar in påelevhälsan och dessutom har lärare i privata skolor i regelbetydligt lägre löner än i kommunala. Den som tror att konkurrensautomatiskt leder till förbättring bör fundera kring vilka uttryckden tar sig i skolans fall, med påkostade reklamkampanjer, generösbetygsättning och lockmedel som långtifrån alltid är relateradetill undervisningens kvalitet.

När svaret blir nej på frågan omeleverna är lönsamma, då söker sig riskkapitalbolagen vidare tillnästa lukrativa marknad. När eleverna på Karlstadsidrottsgymnasium kom tillbaka efter jullovet fick de besked om attskolan var försatt i konkurs. Tidigare hade ägaren gjortmiljonvinster. Mitt under läsåret blev eleverna tvungna att bytaskola. När JB Education gick i konkurs förra sommaren – även härefter att ha gjort stora vinster under tidigare år – blevframtiden osäker för tiotusentals elever. Dessa exempel handlarinte om att skolmarknaden har misslyckats, utan istället om attskolmarknaden har fungerat precis så som den kan förväntas göra.Så länge ägarna tjänar pengar är det inga problem, men närsiffrorna i bokslutet ändrar färg, då är det dags förskolkapitalisterna att söka sig vidare.

Vad händer med de elever som inteförväntas bli lönsamma? Under de senaste åren har vi sett fleraavslöjanden om hur privata skolor väljer och vrakar mellan elever.En skol-VD pratade om elever i termer av ”ruttna äpplen” och”cancersvulster” som skulle hållas borta för att ”skydda defina eleverna”. Uppdrag granskning kunde visa hur det på sammaskola, under samma, tid fanns plats för en skötsam elev med brabetyg, men att det var fullbelagt när frågan gällde en skoltröttelev. Den kommersialiserade skolan, där vinstintresset styr, harutvecklats till en sorteringsskola. När vi om knappt en månad stårframför valurnan bör vi fundera på om det är ett sådantskolsystem vi vill ha.

Skolan är ett område synnerligenolämpligt för marknadslösningar, kommersialisering och privatavinstintressen. Varje elev som börjar skolan i augusti ska kunnalita på att han eller hon får den bästa tänkbara utbildning, atträtten till kunskap är överordnad vinstintressen ochaktieutdelningar. För att uppnå det måste skolanavkommersialiseras och det privata vinstintresset tas bort. För UngVänster är principen enkel; varenda skattekrona avsedd förutbildning ska gå till elever och lärare, inte hamna iriskkapitalbolag eller skolbolagsägares fickor.

Stefan Lindborg,förbundsordförande Ung Vänster
Felicia Ohly, viceordförande Ung Vänster

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.