Vilma Bolding, ordförande Ung Vänster Skåne
Vilma Bolding, ordförande Ung Vänster Skåne

"Inga nazister i vårat Skåne!"

"Vår motståndskamp kan aldrig nedvärderas. I dag är elskåpen i Hjärup täckta med socialistiska och feministiska budskap. Fascisternas propaganda är borttvättad och nedriven", skriver Vilma Bolding, ordförande Ung Vänster Skåne


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På lördagen den 23 augusti inleder nazistiska Svenskarnas Parti sin valturné med torgmöten på tre olika torg i Skåne. Svenskarnas parti är den organisation som stod bakom knivattackerna i Malmö i våras som resulterade i att antifascister hamnade på sjukhus med svåra skador. Deras våld som visade sitt fula tryne i Malmö i mars var inte bara en attack mot några av våra kamrater, utan det är ytterligare ett slag mot alla oss som står upp mot fascism.

Nazisterna i Svenskarnas Parti och andra fascistiska rörelser skanderar återigen ”Sieg Heil” på våra gator och det fascistiska våldet är mer synligt än för bara några år sedan. Detta våld är inget som sker ”där borta”, det sker här och det drabbar oss.

I dag tänker jag ofta tillbaka på varför jag organiserade mig, och varför jag valde att gå med i Ung Vänster. Vid 2007-2008 var diverse nazistiska grupperingar starka på olika håll. I Hjärup, där jag bodde, kunde man överallt se info14-klistermärken varvat med NSF- affischer. Jag och mina vänner rev ner allt vi såg, men det tog inte lång tid innan affischerna, klistermärkena och sprayfärgen återigen syntes till. I samma veva fick många av oss hotfulla samtal och blev uthängda på olika nazistiska internetforum.

Jag kommer ihåg hur min hålas elskåp såg ut då, och jag kommer ihåg känslan jag hade i kroppen. Jag var rädd, förbannad och villig att förändra. När jag och mina oorganiserade kompisar rev ner klistermärken tänkte inte vi på vad vi gjorde - motstånd. All form av motstånd mot den fascistiska rörelsen är viktigt. Det kan handla om vänner som tillsammans river ner fascisters propaganda, om att demonstrera tillsammans med 10 000-tals antifascister mot det fascistiska våldet eller att anordna demonstrationer mot Svenskarnas Parti när de försöker att sprida sina lögner.

Precis som då tror jag att många med mig i dag känner sig rädda, förbannade och villiga att förändra. Fascismen är en våldsam och reaktionär rörelse som aldrig kommer att sluta slå mot sina motståndare. De kommer fortsätta att försöka tysta och slå mot oss socialister, feminister, rasifierade och HBT-personer. Men den fascistiska rörelsen kommer alltid möta motstånd och när Svenskarnas Parti nu kommer till Ystad, Limhamn och Helsingborg kommer vi återigen visa att vi är fler och starkare än dem.

Vår motståndskamp kan aldrig nedvärderas. I dag är elskåpen i Hjärup täckta med socialistiska och feministiska budskap. Fascisternas propaganda är borttvättad och nedriven. För att kunna pressa tillbaka fascisterna i Hjärup, och överallt, krävs det att vi tillsammans gör motstånd. Vi ser att det fascisterna fruktar mest sker runt om i Sverige - tusentals antifascister organiserar sig nu mot deras stöveltramp. Vår kamp gör skillnad och den kampen är i dag viktigare än på länge. Vi har inte råd med knivattacker, stenkastning mot våra fönster och fascistiska slagord på våra gator. Vi har inte råd att ge ens en millimeter åt nazisterna i Svenskarnas Parti och därför samlas vi för motdemonstrationer på alla de ställen Svenskarnas Parti planerar att befinna sig på. Tillsammans står vi enade och kör bort nazisterna från vårat Skåne. 

Vilma Bolding,
Ordförande Ung Vänster Skåne

--

Tider för motdemonstrationer mot Svenskarnas Partis valturné på lördag:
10:00 - 11:00 Ystad - Österportstorg
14:00 - 15:00 Malmö - Limhamnstorget
18:00 - 19:00 Helsingborg - Sundstorget

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det viktigt att demonstrera mot nazisterna?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.