Andreas Brager och Miriam Lilja, Kristdemokratiska studentförbundet
Andreas Brager och Miriam Lilja, Kristdemokratiska studentförbundet - Foto: Privat

"Sossarna är ett direkt hot mot alla unga som vill ha bostad"

"För att förenkla allt bostadsbyggande behövs det även att regler och regleringar förenklas och att processerna ska kunna gå snabbare än i dag", skriver Andreas Brager och Miriam Lilja från Kristdemokratiska studentförbundet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Om ett par veckor drarhöstterminen på högskolan igång för tiotusentals nya studenterrunt om i Sverige. Att få påbörja sin drömutbildning är någotsom många längtar till, men glädjen blandas alltför ofta medkänslor av oro och ångest. Bristen på studentbostäder hindrarmånga från att förverkliga sina drömmar. Varje år tvingas mångamänniskor att avstå från att plugga, eftersom man inte hittarnågonstans att bo.

Föratt råda bot på denna fruktansvärda situation serKristdemokratiska Studentförbundet att det finns två saker som manmåste göra. För det första måste de boytor som redan finns kunnautnyttjas till fullo. Det ska vara enkelt och skattefritt att hyra utplats i sin lägenhet eller villa till inneboende eller i andra hand.För det andra måste det bli lättare att bygga nya bostäder.

Somkristdemokratiska studenter gladdes vi stort när vårbostadsministers förslag om Attefallshusen fick grönt ljus ochkunde börja byggas. Attefallshusen gör det möjligt förprivatpersoner att utan krångliga bygglovsprocesser bygga 25 kvmstora fristående hus på tomten, som kan hyras ut till exempelvis enstudent och gynna båda parter. Detta är en i raden avfrihetsreformer som kommer att lösa bostadskrisen för studenterna.Med regelförenklingar, mindre byråkrati och färre käppar i hjulensätter vi studenters trygghet och kunskapstörst i första rummetoch säger adjö till långsamma och byråkratiska byggregler.

KristdemokratiskaStudentförbundet vill även att man inför behovsanpassadebyggnormer vid byggandet av nya lägenheter. Idag är destudentbostäder som väl produceras alltför ofta väldigt dyra.Genom att exempelvis slopa kravet på parkeringsplatser ochgräsklippning, kan kommunerna enkelt kapa både byggtid ochkostnader. Det är inte rimligt, men väldigt vanligt, att ett husmed hundra studentlägenheter omges av en parkering med nästan likamånga parkeringsplatser.

Föratt förenkla allt bostadsbyggande behövs det även att regler ochregleringar förenklas och att processerna ska kunna gå snabbare änidag. Det är viktigt att kommuner och myndigheter arbetarlångsiktigt och effektivt i nära samarbete med byggföretag ochprivatpersoner som önskar bygga. Det är inte rimligt att tomteralltför ofta måste förvaltas i flera år, innan bygget kanpåbörjas. Vi ställer oss helhjärtat bakom Kristdemokraternasförslag att öka listan på bygglovsbefriade åtgärder samt attreducera bygglovsavgiften vid förseningar.

Omden socialdemokratiska subventionspolitiken som rådde innan 2006åter får grepp om regeringsmakten skulle detta innebära ett stortbakslag för alla de studenter som behöver boende i samband med sinastudier. En röst på Kristdemokraterna den 14 september är en röstför ytterligare regelförenklingar, förenklade byggprocesser ochför fler studentbostäder!

Andreas Brager,
Förbundsordförande för KristdemokratiskaStudentförbundet
Riksdagskandidat Stockholms län.

Miriam Lilja,
Ekonomiskpolitisk talesperson KristdemokratiskaStudentförbundet

KDU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.