Smail Alihodzic
Smail Alihodzic

Paradise Hotel-Smail: "Rasisterna har en logik från 1800-talet"

"Vill vi verkligen blir representerade av människor som har en fientlig syn på invandrare? Människor som inte bryr sig om Sveriges bästa utan är förvirrade och har fastat i ett vi och dom-tänk?", skriver Smail Alihodzic, deltagare i Paradise Hotel.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Smail Alihodzic är 23 år och från Malmö. Just nu är han aktuell som deltagare i Paradise Hotel. 

Alldeles för ofta får jag frågorna "Var kommer du från?" eller "Vad har du för religion?". Jag får dem innan jag ens har fått ett "Hej, hur är det?" eller bara ett simpelt "Läget?"

Av någon anledning verkar det vara viktigt för människor att placera in mig i ett fack. Att sätta en etikett på mig. Sortera mig i en låda. 

Men är det inte ganska oväsentligt var jag kommer från eller eller vad jag har för religion? Hur kan någon tro att svaren på de frågorna säger något om vem jag är som person? 

Om du träffade en ny människa, och bara fick ställa två frågor, skulle det verkligen vara de här två? Skulle du inte lära dig mer om mig om du frågade var jag har varit i dag? Vad jag tycker om att äta? Vad jag tycker om för filmer? Eller vad jag tänker rösta på, på söndag?

Men i stället får jag som så många gånger förut frågan "Var kommer du från?"

Jag är trött på att besvara det. Jag är väl svensk? Eller? Om man nödvändigtvis måste sätta en etikett på mig, så är det väl att jag är svensk? Jag är uppväxt här i Sverige, jag bor i Sverige, jag pratar svenska, och jag ser mig som svensk. Det borde väl göra mig svensk?

Men om jag fick välja skulle jag säga att jag varken är svensk, bosnier eller någon annan nationalitet. I första hand är jag en människa. Att placera människor i fack hjälper förstärker bara känslan av ett vi och dom. En känsla som lätt utvecklas till att bli vi mot dom. 

Nu när det är val snart känns det viktigare än någonsin att vi funderar över vilken väg det är vi ska gå och vilka vi vill ska leda vårt land. Vill vi verkligen blir representerade av människor som har en fientlig syn på invandrare? Människor som inte bryr sig om Sveriges bästa utan är förvirrade och har fastat i ett vi och dom-tänk?

Rasisterna som sitter i Sveriges riksdag är gäng skojare med ett logik från 1800-talet. Den enda anledningen att de ens har tagit sig så här långt är all uppmärksamhet de har fått. Det sägs ju att all publicitet är bra publicitet, och de har bevisat det. Därför nämner jag inte namnet på varken personerna eller partiet, för de är inte värda det.

Var du kommer från spelar ingen roll, det är var du är på väg som är viktigt. Vad du kan ge, och vad ditt land kan ge dig i gengäld. Kultur i all ära, men så länge vi inte släpper fördomarna vi har, kommer vi aldrig kunna skapa ett bättre samhälle.

Smail Alihodzic,
Deltagare i Paradise Hotel

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.