Clara Lindblom
Clara Lindblom - Foto: Copyright © Malcolm Jacobson, All Rights Reserved. / Malcolm Jacobson

Clara Lindblom (V): "Alliansen bygger bara för höginkomsttagare"

"Varför byggs det inte fler billiga hyresrätter? Det är fullt möjligt för politikerna att bestämma sig för att bygga billigt. Men då måste viljan finnas", skriver Clara Lindblom, Vänsterpartiet Stockholm.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Clara Lindblom på Twitter: @claralindblom 

Att det behöver byggas fler hyresrätter i Stockholm råder det inga tvivel om och det finns just nu ett antal pågående byggen runt om i stan. På Södermalm byggs till exempel 192 hyresrätter i gamla kvarteret Grimman som ska bli kvarteret Tygeln. Lägenheterna som byggs där kommer att ha hyror på mellan 9500 kronor i månaden för en etta och 22 800 kronor i månaden för en femma. Därmed puttar Tygeln ner ett annat nybyggt område, Norra Djurgårdsstaden, från topplaceringen över områden med dyrast hyror i hela Stockholm. Det är hisnande hyror i de nya hus som byggs.

Det råder kapplöpning om vilket parti som kan lova att flest nya bostäder. Men Tygeln och Norra Djurgårdsstaden är tydliga exempel på att de bostäder som byggs också måste byggas så att människor med normala inkomster ska ha råd att bo i dem. Det är i längden helt ohållbart att bygga ettor som kostar 9532 kronor, som i kvarteret Tygeln, samtidigt som de äldre och billigare hyresrätterna som finns ombildas till bostadsrätter.

Stockholm ska växa med 350 000 personer de kommande tio åren. Av de 350 000 måste en stor del vara undersköterskor, fritidsledare och barnskötare för att kommunen ska fortsätta fungera. De kommer inte att ha råd att bo i Stockholm om den nuvarande utvecklingen fortsätter. 

Varför byggs då inte fler billiga hyresrätter? Det är fullt möjligt för politikerna att bestämma sig för att bygga billigt. Men då måste viljan finnas. Det är faktiskt de kommunala bostadsbolagen som varit med och byggt kvarteret Tygeln och Norra Djurgårdsstaden.

Den styrande borgerliga alliansen har i praktiken alltså inga problem med att Stockholms nybyggen är så dyra att bara höginkomsttagare har råd att flytta in.

Staden ställer inga krav på vare sig privata eller allmännyttiga aktörer att de ska bygga bostäder med rimliga kostnader. Man lämnar det helt till marknaden - och marknaden har inget intresse av att bygga för vanligt folk.

Valet på söndag är i allra högsta grad ett ödesval i bostadspolitiken. Det är akut bostadsbrist i våra storstäder och vi behöver bygga mycket mer vilket vi också kommer göra med en rödgrön majoritet. Alliansen kan stå i tv-debatter och svara i tidningarnas enkäter att de vill bygga massor med lägenheter de kommande åren, men vad kommer det göra för skillnad om folk inte har råd att bo i dem?

Clara Lindblom
Vänsterpartiet Stockholm

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör det byggas fler billiga bostäder?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.