Elise Olsson
Elise Olsson - Foto: Privat

"Vad vet du om Fi – egentligen?"

"Detta är inget politiskt ställningstagande. For what it's worth - jag röstade inte på Fi. Men jag blir arg och ledsen när folk hoppar till slutsatser när man inte ens fått en chans att se hela sanningen", skriver Elise Olsson.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Elise Olsson är före detta ordförande för SSU Kristinehamn, men har lämnat politiken och socialdemokraterna för två år sedan.

Detta är inte en text om politiskt ställningstagande, detta är snarare ett inlägg för att skapa politiskt medvetande. Jag vet inte hur det är med er, men i mina kretsar har det cirkulerat en massa artiklar om varför Fi är farliga, eller näst intill dumma i huvudet. Det är artiklar där man radat upp en del av Fi:s partipolitik för att visa att det är "oseriöst" eller "ogenomtänkt". Jag har flera saker jag vill säga till er som läst detta, som sprider detta, som tror på detta. 

Det som vi lätt glömmer är att läsa igenom dessa artiklar och fråga oss själva vem det egentligen det är som har skrivit den. Vi liksom hoppar till antagandet, eftersom feminism är nytt för vissa, att den här människan vet och kan allt. Man läser dessutom mycket utan förkunskap. 

Jag läste en artikel där en politiker formulerade ett av Fi:s förslag såhär: "Kvinnor ska få lättare att beviljas banklån för dåliga affärsidéer". Det som blir fel här, för er som egentligen inte vet vad Fi står för, är att man lyssnar på det denna människa säger. Tar in det. Tror på det. Men hoppsan, någon glömde att längst ned i denna artikel stod det ett namn på personen som skrev, Fredrik Nielsen. Verkade även som att han är en före detta moderat. Lite svårt att skaffa sig en uppfattning om F! från en människa som är deras politiska motståndare Och allt blir ju bara fel, för jag märker i bland annat mina kretsar att detta är omtalat. Men det är aldrig någon som har varit inne på Fi:s egna hemsida, ingen som läst där. 

Det blir fel för detta skulle vara precis som att en sosse skulle skriva en artikel om Moderaterna, det är så lätt att leka med ord och siffror så ni anar inte. Och det finns så många politiker som kör med fulspel, som vänder och vrider på sanningen och inte ger en hel och klar bild. Detta skulle kunna jämföras med en folkpartist som skulle stå och predika om en vänsterpartist. Det krävs ett neutralt ställningstagande för att kunna ge en klar bild av det hela. 

En annan sak som blir fel med en sådan kort formulering som exemplet ovan är att den inte besvarar vissa frågor. Frågor som "är det verkligen dåliga affärsidéer?". Ja för hur ska man egentligen veta det? Det är nog ganska individuellt trots allt, och det är inte upp till en moderatpolitker att få avgöra. Sen en sak man inte heller får reda på från sådana formuleringar är tanken bakom alltihop, för det är ganska synd att man starkt bestämmer sig för att vara rädda för Fi men egentligen inte tagit reda på vad deras baktanke är. Kanske har de goda avsikter.

Det finns en sak som gör mig ganska ledsen, som jag fått höra ett antal gånger, och det är att Fi är mer oseriösa än Sverigedemokraterna. Men de glömmer gärna en viktig ståndpunkt - Fi förespråkar ett mångkulturellt samhälle där alla är välkomna, oavsett etnicitet.  Där ska det heller inte spela någon roll om du är tjej, kille, homo, bi, trans, hetero - alla ska ha samma rättigheter oavsett vad. Så glöm alla dessa artiklar, glöm allt du hört om Fi och föreställ dig deras grundtanke. Är det inte riktigt underbart och fint ändå? Är det egentligen inte något bra de har att tillföra världen? Alla partier skulle jag säga är väldigt seriösa, står för sin sak och försöker forma en politik utifrån det. SD är också seriösa, skillnaden här är att de står för ett samhälle där man skyllt många problem på invandrare. Sedan förespråkar de en politik som vill stänga ute människor som egentligen bara ropar efter hjälp.

Sen kommer folk gärna och tjatar om att det inte funkar att ha ett sådant parti i riksdagen, för de har inte lagt tillräckligt stor vikt på ekonomisk politik. Vill gärna påminna er om att alla partier har något att tillföra, allt är inte perfekt. Fi skulle kunna vara det parti som trycker på i jämställdhetsfrågan, som får hjulet att snurra lite snabbare. För det är aldrig riktigt någon som vågar agera i bland annat löneskillnaden mellan kvinnor och män. MP är ett gott exempel på ett parti som satte fart på miljöfrågan trots att de var relativt nya när de kom in i riksdagen första gången. Och jag tror inte att deras politik var lika genomarbetat då som i dag. Men de var absolut inget politiskt misslyckande, och jag tror att Fi skulle utvecklats på samma sätt. Vi måste släppa tanken om att de skulle vara ett stort misslyckande.

Som jag tidigare nämnde, detta är inget politiskt ställningstagande. For what it's worth - jag röstade inte på Fi. Men jag blir arg och ledsen när folk hoppar till slutsatser när man inte ens fått en chans att se hela sanningen och kunnat förstå hur allt egentligen ligger till och ser ut. Och sedan glömmer att det Fi förespråkar är något viktigt, något fint. Som lagt fokus på de som är förtryckta. Som skulle ge fördelar för många människor i samhället. Och jag tror att väldigt många människor skulle hålla med Fi om väldigt många ståndpunkter om vi bara släppte fördomarna och rädslan. 

Elise Olsson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har en felaktig bild av Fi spridits i medierna?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.