Aleksandra Gester, Liberala partiet
Aleksandra Gester, Liberala partiet

"Därför är obligatorisk gymnasiegång ett mycket dåligt förslag"

"Det är väldigt genomskinligt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet bara vill göra gymnasiet obligatoriskt så att siffran av arbetslösa ungdomar mirakulöst ska minska", skriver Aleksandra Gester från Liberala partiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Aleksandra Gester är riksdagskandidat för och bloggare åt Liberala partiet.

Följ henne på Twitter: @aleksandraworld

I går kom Socialdemokraterna och Miljöpartiet ut med en ny lösning angående den svenska skolan. De vill nämligen göra gymnasieskolan obligatorisk. Jag ser flera problem med detta.

För det första börjar problem för barn med skolarbetet sällan på gymnasienivå. Finns det problemområden brukar man upptäcka dem redan på lågstadiet och att lösa denna problematik genom att dessutom påtvinga unga människor tre år till i skolan, ungdomar som kanske inte är lämpade för studier, är att göra mer skada än nytta. De ungdomar som vill in på högskola eller universitet kommer gå gymnasiet för de vet att det är enda vägen till en högre utbildning, men det finns de ungdomar som helt enkelt inte vill studera utan vill ut i arbetslivet efter årskurs nio. Nio år i skolan är ändå mycket om man jämför med vissa utvecklingsländer där barn ibland har tur om de går till årskurs fyra eller fem.

För det andra är det väldigt genomskinligt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill göra gymnasiet obligatoriskt så att siffran av arbetslösa ungdomar mirakulöst ska minska då dessa ungdomar helt plötsligt kommer befinna sig på en obligatorisk arbetsplats, gymnasiet.

Vidare kan man inte göra hela gymnasieutbildningen obligatorisk. Många elever blir myndiga (18 år) innan de går ut årskurs tre på gymnasiet och som vuxna kan man inte längre lagligt tvinga dem till att genomföra utbildningen. Vad kommer då detta att leda till? Jo, troligen till att många ungdomar kommer gå i gymnasiet för att de måste, men de kommer inte att bry sig om betyg eller närvaro då de så fort de fyller arton kan strunta i studierna. Varför då ens anstränga sig i början? (Nu talar jag om de som inte ser en poäng eller som inte har lust med att gå gymnasiet utan som vill ut i arbetslivet direkt efter nian).

För det tredje, vad gör man med de elever som inte går ut nian med godkända betyg? Ska de gå om nian tills de blir godkända i alla ämnen så att de kan söka till en gymnasieskola, som i dagsläget tar in elever baserat på betyg? Hur ska det gå ihop med att tvinga elever att söka till gymnasiet samtidigt som man kräver godkända betyg från nian?

Sanningen är att ungdomsarbetslösheten inte alls kommer att försvinna bara för att man gör gymnasiet obligatoriskt. Det kommer bara maskera en kvot ungdomar som omplaceras från gruppen "arbetslösa" till gruppen "tvångsundervisade".

För Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer ju detta se fint ut men vem tänker egentligen på ungdomen? Inte politikerna i alla fall. Denna lösning på att "få bättre utbildning" och "mindre arbetslöshet" kommer endast skapa ännu mer frustration bland dagens ungdom, fler negativa resultat från svenska skolans elever och sämre arbetsvillkor för lärare som kommer bli tvungna att undervisa en generation ungdomar som inte vill bli undervisade. Vi kommer gå från ett samhälle med en stor grupp arbetslösa ungdomar till en stor del frustrerade ungdomar.

Aleksandra Gester,
Riksdagskandidat - Liberala partiet

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.