Hans Rosling
1 av 2
Hans Rosling - Foto: Marc Femenia / SCANPIX/TT
Hans Rosling
2 av 2
Hans Rosling - Foto: Marc Femenia / SCANPIX

Hans Rosling: "Stoppa Ebola nu!"

"Det finns risker med att sända sjukvårdspersonal till Västafrika, men det är mycket mer riskabelt att inte sända någon. Risken för en global spridning av ebola under nästa år är påtaglig", skriver professor Hans Rosling.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Hans Rosling är professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Han är framför allt känd som en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers sverigesektion, för sitt arbete med stiftelsen Gapminder, samt för sina pedagogiska föredrag om global hälsa.

Följ honom på Twitter: @HansRosling

Ebolaär en lömsk och grym sjukdom. Lömsk, därför att sjukdomen saknar teckenoch symptom som skiljer den från malaria och andra febersjukdomar. Grym,därför att även med behandling dör ungefär hälften av de sjuka. Dock smittarden inte via luften och personer är inte smittsamma innan symptomen bryter ut.Det är lätt att tro att utbrottet i västra Afrika är ett lokalt problem och attomvärlden bör hjälpa till för att det är synd om de drabbade. Så är det inte. Ebola-epideminär sedan en månad tillbaka ett globalt säkerhetsproblem.

OmGuinea, Sierra Leone och Liberia inte lyckas i sin kamp mot epidemin, så kan ebolaredan under detta år påverka stora delar av världen. För närvarande insjuknar merän 100 personer per dag i de tre länderna. Men trots hjältemodigt arbete avlokal personal och frivilliga så räcker vårdresurserna inte. Utan omfattande internationella insatser medpengar, material och framför allt sjukvårdspersonal kan epidemin inte vändas.

Alltfler ledare i rika länder runt om i världen förstår nu att det ligger i varjelands egenintresse att stoppa epidemin i Västafrika.  De första kubanska sjuksköterskorna och läkarna, mer än 150 i varje land, är redan på plats i Sierra Leone och Liberia. USA:s arme har börjat montera upp sjukhus och  Storbritannienbeslutade i veckan om en liknande insats. 

Tidigare ebola-drabbade afrikanskaländer har sänt sin erfarna personal. Biståndsorganisationer, inklusive Sida,har ställt tillräckligt med pengar till förfogande och skyddsmaterial flygs ini tillräcklig mängd. Det som nu saknas är mer kompetentoch erfaren sjukvårdspersonal. Sveriges regering planerar en insats med svenskpersonal men det brådskar!

Ensvensk insats inom denna månad är ÅTTA gånger mer värd, än om samma hjälp skullekomma om tre månader. Denna epidemi växer exponentiellt - från ett till två,och så till fyra och sen till åtta för varje månad som de internationellainsatserna försenas.

Vårdpersonalfrån många länder runt om i världen måste nu på ett obyråkratiskt vis snabbt lösgörasfrån sina nuvarande arbetsuppgifter. De med nödvändig kunskap och erfarenhet somvill vara med i denna historiska uppgift måste specialutbildas i minst tvådagar och sen snabbt komma på plats i regionen.

Viktigaförberedelser är redan gjorda och på gång! Försvarsmakten och Linköpings universitetssjukhushar ett evakueringssystem klart för den som eventuellt skulle bli infekterad iVästafrika. Vår kompetenta myndighet för Samhällsskydd och Beredskap har redan eninsats på väg. De levererar bostäder och kontor för internationell personal.Läkare utan Gränser och andra hjälporganisationer planerar för ytterligare expansion,men i dagens läge kan regeringar inte överlåta ansvaret på hjälporganisationer. 

På Karolinska Institutet ges den 13 - 14/10en tvådagars mycket konkret specialutbildning om vård av ebolasjuka och preventionsinsatseri de drabbade länderna. Utbildningen repeteras kommande måndagar och tisdagar.Kursen riktar sig till läkare, sjuksköterskor och annan relevant personal som redan har erfarenhet av katastrofinsatseri fattiga länder. 

Jag är övertygad om att Sveriges regering kommer att agerasom Norge redan gjort. Norges sjukvårdsminister sammanfattade situationen på ettutmärkt sätt. Det finns risker med att sända sjukvårdspersonal till Västafrika,men det är mycket mer riskabelt att inte sända någon. 

Ty så är det nu. Riskenför en global spridning av ebola under nästa år är påtaglig. Detta kan undvikasgenom att Sverige och andra kapabla länder förutom de kloka insatser som redangjorts även bidrar med sjukvårdspersonal för att stoppa ebola-epidemin i Västafrika.

Hans Rosling,
Professor i internationell hälsa

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör sveriges regering sända sjukvårdspersonal?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.