Sofia
Sofia - Foto: Privat

"Snart kommer vår lilla Sofias kropp inte orka mer, det vet jag"

"Vi behöver få tag på en specialist på mag-tarmbesvär innan Sofias kropp lägger av. Innan Sofia är död. För snart kommer hon inte orka mer, det vet jag", skriver Stefan Krantz.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I över sex år har vi försökt få hjälp till vårt lilla hjärta. Sex år! Det är hela hennes liv. Något är fel på henne, det har konstaterats på alla de fyra sjukhus vi varit på - men vad som är fel verkar ingen vilja ta reda på. Vi bollas runt mellan sjukhus och landsting. Något är fel med Sofias matsmältningssystem, men ingen läkare tar reda på vad.

I sex år har Sofia plågats, stuckits i, sövts ner och ifrågasatts. Sex år! Och jag börjar bli desperat. Vi behöver en specialist på mag-tarmbesvär innan Sofias kropp lägger av. Innan Sofia är död. För snart kommer hon inte orka mer, det vet jag.

Fortfarande har ingen läkare sagt det man som förälder helst vill höra: "Jag tar tag i detta tills vi hittat orsaken".  I stället får vi om och om och om igen höra: "Vi tar prover nu och så bokar vi en telefontid och så får vi se". Nu har hennes symtom förvärrats avsevärt och hennes kropp tar mer stryk än vad jag som vuxen någonsin skulle klara av.

Maten Sofia får via en knapp på magen verkar fastna där. Magen sväller upp och sen är det stopp. 

Tänk dig att du efter ett rejält julbord med alldeles för mycket mat och dryck inte kan varken kräkas eller skita. Föreställ dig den kramp du får för att kroppen kämpar för att processa all denna mat utan att kunna göra det. Lägg sedan till symtomen man har vid magsjuka. Illamåendet och att kroppen kräks så det gör ont i hela magen. Du kräks och kräks och inget kommer. Det gör så ont.

Nu har Sofia haft symptomen en hel vecka i rad - och inget sjukhus, ingen läkare vill träffa henne. Förut inträffade detta bara en eller två gånger per vecka. Nu händer det varje dag. Och hon är bara sex år.

Ingen verkar ha tid eller lust att ta reda på det. Hennes historia är fylld med vårdmissar och INGET barn skulle få bli behandlad som hon blivit. Hennes historia får ögonen att tåras och hjärtat att gå itu.

Snälla någon – hjälp oss hitta en läkare som valt yrket för dess utmaningar - inte för statusen, lön och sån skit. Snälla någon - hjälp oss att hjälpa Sofia att slippa trilla mellan fler stolar. Sex år borde räcka. Sex år av gissande borde få ett slut. Sex år av sjukvårdens nonchalans is enough.

Desperat? Ja, så in i helvete!

Stefan Krantz

Denna text publicerades ursprungligen som ett Facebook-inlägg
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behöver sjukvården bli bättre?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.