Adam Dimmheed skriver om Idol
Adam Dimmheed - Foto: Privat/TT

"Väldigt fel när artister ändrar låttexter utefter sin egen sexualitet"

"I Idol gör Rolf en cover på Madonnas ”Into the groove”, och byter i texten ut ordet ”boy” mot ”girl”, skriver Adam Dimmheed.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Adam Dimmheed är en 23-årig student och poet från Göteborg.

Oktober månad har gjort entré och som vanligt är Idol ett rutinmässigt inslag i höstmånadernas tv-tablå. För cirka två veckor sedan kunde vi beskåda deltagaren Mollie tolka Magics låt ”Cruel”, där hon med sitt bländvita leende sjöng ”I'm gonna marry that girl anyway”, trots att hon så vitt allmänheten vet, föredrar män.

Detta i kontrast med förra veckans 80-talstema där Rolf gör en cover på Madonnas ”Into the groove.” En kort förklaring varför Rolf valde denna låt spelas upp innan livefrämtandet där han bland annat kallar låten för en ”tjejlåt”. I denna tappning lyser dock originaltexten med sin frånvaro. I stället för att sjunga låten som den egentligen var skriven byter idoldeltagaren ut ordet ”boy” mot ”girl”.

Vid dessa situationer kan jag inte undgå känslan av att allt jobb för acceptans gentemot HBTQ-personer har gått till spillo. Detta kanske kan uppfattas som en bagatell för många. Men vad är egentligen anledningen till varför en artist väljer att ändra den redan existerande låttexten, om inte, artistens rädsla för att bli förlöjligad eller alienerad?

Att Idol-deltagarna Mollie och Rolf har gjort olika val i deras tolkningar av låtar, kommer inte direkt som en chock med tanke på deras olika biologiska kön. Deras kön skapar nämligen olika sociala regler för vad som är acceptabelt för en cis-kvinna respektive en cis-man att sjunga. 

Enligt sociala normer är det helt enkelt inte lika provokativt eller radikalt för en kvinna att uttrycka sin längtan efter andra kvinnor som om en man skulle antyda på att han var homosexuell. Machokulturen har män i sin järnhand, medan kvinnor utesluts helt.

En bög är helt enkelt lite mindre av en man än en cis-man, och därför skulle aldrig en heterosexuell man våga tolka en låt fullt ut om risken var att han skulle kunna misstas för att vara homosexuell. Kanske är det även just därför dessa två artister såg så olika på  hur de kunde tolka sina utvalda låtar. Ett faktum som visserligen känns tragiskt år 2014, men som är lika mycket verklighet för det.

Adam Dimmheed,
Student, poet, homosexuell

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det ok att anpassa låttexter till sin egen sexualitet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.