Lukas Löfling
Lukas Löfling - Foto: Privat

"Stoppa abortkritiska politiker och stå upp för rätten till fri abort"

Lukas Löfling: "Studier att antalet aborter inte minskar med restriktivare abortlagar, det som i stället sker är att antalet osäkra och illegala aborter ökar".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lukas Löfling är 24 år och studerar till apotekare vid Uppsala universitet. Han är medlem i både Vänsterpartiet och RFSU i Uppsala.

Den 1:a januari 2015 firar den svenska abortlagstiftningen 40 år. Den svenska abortlagstiftningen ger rätt till fri abort till och med vecka 18, vill en göra det senare måste en söka tillstånd hos Socialstyrelsen. Jag måste säga att jag är stolt över att leva ett land som ger kvinnor rätt till fri abort. Rätten till fri abort handlar i grunden om att ge kvinnor rätten att bestämma över sina egna kroppar och hälsa. Det reproduktiva självbestämmandet är en mänsklig rättighet.

Detta är dessvärre en rättighet som inte är någon självklarhet runt om i världen. Det är bara att ta sig en titt runt om i Europa. I Europa finns det länder som i princip totalförbjuder abort. Det handlar om Polen, Irland och Malta. I Spanien var man nyligen på väg att rösta igenom en lag om att abort endast skulle vara tillåtet om kvinnans liv var hotat eller om hon blivit våldtagen.  Den konservativa spanska regeringen drog dock tillbaka förslaget då de insåg att lagen skulle komma att rivas upp vid ett eventuellt regeringsskifte i landet.

Studier från bland annat Världshälsoorganisationen (WHO) visar på att antalet aborter inte minskar med restriktivare abortlagar, det som i stället sker är att antalet osäkra och illegala aborter ökar. Detta är en möjlig utveckling som vi inte kan tillåta då det redan i dag genomförs cirka 20 miljoner osäkra aborter årligen runt om i världen, och då det dör i genomsnitt fem kvinnor i timmen till följd av osäkra aborter. Trots att vi haft rätten till fri abort i snart 40 år och har studieresultaten från bland annat WHO verkar det inte heller i Sverige vara en självklarhet för alla.

Det finns politiker i Sveriges riksdag som vill inskränka rätten till fri abort. Under valrörelsen gick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ut i Dagens Nyheter och sa att partiet vill sänka abortgränsen från 18 till 12 veckor. Detta med argumentet att man i dag kan rädda barn i ett tidigare skede än vad som var möjligt tidigare. Detta argument saknar vetenskaplig grund då ett foster kan bli medvetet först runt vecka 23 om det skulle födas.

Det finns även företrädare för Kristdemokraterna som på olika sätt vill påverka tillgängligheten till att göra abort. Detta framgår i en motion som nyligen lämnades in av tre kristdemokrater i Kronobergs län om att anställda skulle kunna vägra att genomföra aborter. Detta är ett sätt att försöka kringgå den svenska lagstiftningen. Är en anställd som barnmorska eller läkare måste en vara medveten om att en kan komma att behöva utföra en abort. Det är något som en måste ha varit medveten om då en sökte utbildningen och i ett senare skede den aktuella anställningen.

Enligt siffror från Socialstyrelsen var det endast sju procent av alla aborter 2013 som gjordes mellan vecka 12 och 18.  De flesta, 79 procent, gjordes vecka 8 eller tidigare. Vill man arbeta för att en ännu större andel av aborterna ska ske tidigare under graviditeten är det inte en förändrad lagstiftning eller försök till att minska tillgängligheten som är lösningen utan en ökad tillgänglighet till att göra abort.

När konservativa krafter vill inskränka aborträtten gäller det för oss som tror på den att sätta ned foten och stå upp för rätten till fri abort.

Lukas Löfling

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Lukas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.