Jessica Gustafsson
Jessica Gustafsson - Foto: Privat

"Kritisera ALDRIG en tjej för att hon inte tar mer plats, Tiffany"

Jessica Gustafsson: "Tiffany. Kritisera aldrig, aldrig, ALDRIG en tjej för att hon inte tar mer plats. Ge henne i stället verktyg att vara lika tuff som du".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag läste nyligen en debattartikel på Nyheter24. Den var skriven av Tiffany Lindfors som proklamerade att feminism inte är rätt för Sverige. Hon tycker att kvinnor ska sluta se sig som offer. Jag tycker att det är dags att vi alla inser att vi är offer för patriarkatet. Både hon, han och hen.

Tiffanys resonemang är väldigt splittrad, hon sätter saker i kontrast fast de betyder samma sak. "Jag tycker inte om när man talar om feminism. Men jag tycker om när man pratar om jämställdhet." trots att dessa termer är synonymer. Feminsim är ett verktyg för att nå jämställdhet. Om det inte vore för alla dessa ifrågasättande feminister, hade Tiffany inte fått lämna det köket hon fotograferades i för att skriva sin text.

Feminism är en ideologi men främst är det ett medel för mänskliga rättigheter. Rättigheter som inte varit självklara särskilt länge och som inte är det än på många ställen i världen. Alla feminister tycker inte samma sak. Det som enar oss är att vi vill att kvinnor ska vara jämställda männen, även om inte alla har samma metoder för att nå dit. Feminism handlar inte om att radera alla olikheter, det handlar om att eliminera ojämlikheter.

I dag finns många skillnader mellan män och kvinnor, både politiska och sociala. Kvinnor har inte samma lön, vilket inte beror på att de inte är tillräckligt kompetenta. Det beror på att kvinnor, från tidig ålder, blir intalade att de varken kan eller ska. Sociologen Caroline Heldman förklarar att det inte är bara är så kallade ”glastak” som hindrar kvinnor från att nå de högsta posterna, utan sociala konventioner som stoppar kvinnor från att ta för sig redan när de är små. Dessa synsätt kommer inte att förändras om vi inte säger ifrån, lika lite som medborgarrättsrörelsen hade kommit så långt om det inte vore för Rosa Parks och Martin Luther King.

Det är fantastiskt att Tiffany börjat sin politiska resa och försöker finna ut vad hon tycker är rätt och fel, hur hon vill bygga vidare på vårt samhälle. Fortsätt med det – jag uppmuntrar dig, uppmanar dig. Men kritisera aldrig, aldrig, aldrig en tjej för att hon inte tar mer plats. Ge henne i stället verktyg att vara lika tuff som du. För det krävs ork och mod och styrka att våga ta plats i både sociala och offentlig sammanhang. Det tär på en att höra att en bli tystad.

Jag säger inte att du ska konvertera till feminismen (det har du redan gjort undermedvetet) men jag vill att du ska komma ihåg din historia. Vara medveten om vad kvinnor åstadkommit för att du ska kunna rösta och vara en egen individ. Du behöver inte hålla med om alla tillvägagångssätt som tidigare tillämpats men du ska vara tacksam över att de fört dig en bit på vägen till ett mer jämställt samhälle.

Och kom ihåg, Tiffany, och alla ni andra som inte är helt säkra på feminismen, vi kommer alltid att stötta er. Vi kommer alltid kämpa för era rättigheter; manliga, kvinnliga, mänskliga. Även om ni inte kommer fråga vad ni kan göra för feminismen, så kommer feminismen alltid fråga vad den kan göra för er.

Jessica Gustafsson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Jessica?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.