- Foto: Privat/TT

"Spice är inte samma sak som cannabis – Spice dödar dig"

Jens Waldmann: "Sälj cannabis på systembolaget, sälj det på apoteket, eller släpp det helt fritt. Jag bryr mig faktiskt inte. Det viktiga är att vi gör något för att förhindra att människor dör av livsfarliga nätdroger."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jens Waldmann använde själv cannabis som läkemedel mot sin ångest och depression, men greps senare av polisen. Han dömdes för framställan av narkotika, men kommer att överklaga domen till hovrätten. 

Jag skulle vilja inleda med att ställa en fråga till er som använder spice; vad fan håller ni på med?! Ni leker med en ny drog som inte har testats på vare sig råttor, aporeller människor. Detta innebär att du inte har en aning om vilka långverkande skador du riskerar att få lida av i framtiden, eller om du ens kommer leva så länge. Känns det verkligen värt att ha petat i dig något som inteens läkarna vet vad de ska göra åt när de rullar in dig påakuten?

För er som inte är insatta så är spice ett värdelöst försök att skapa ett ”lagligt” alternativ till cannabis. Den största skillnaden är dock att spice - till skillnad från cannabis - är livsfarligt och skördar mängder av liv. Spice var som alla droger lagligt inledningsvis, men blev för några år sedan olagligt. Det är dock osynligt på urinprover, vilket gör att antalet missbrukare ständigt ökar. Bara det senaste året har flera unga svenskar dött efter att ha använt syntetiskt skapade nätdroger, och ännu fler har tagit allvarlig skada.

Spice är en direktkonsekvens av att cannabis är olagligt i Sverige. Det är ett faktum. Med en avkriminalisering och en legalisering av cannabis kommer efterfrågan på spice att försvinna.

LÄS ÄVEN: Jens Waldmann: "Cannabis räddade mitt liv – nu ska jag dömas för det" 

I dag finns det en enorm mytbildning kring spice och cannabis. Dessa två nämns ofta tillsammans, vilket har gett liv åt föreställningen att spice och cannabis skulle vara ungefär samma sak, men att spice är ett bra alternativ om man vill klara urinproverna. Och visst, spice ger inte utslag om du blir testad - huvudsakligen för att testerna inte söker efter de ämnena som finns i spice. Den stora skillnaden är dock att spice är livsfarligt ochförstör liv i en skala som cannabis aldrig kan komma i närheten av.Cannabis är helt enkelt inte kraftfullt nog att orsaka den skada spice orsakar. 

Visst finns det personer som förstör sina liv med cannabis också, men så är det med allt ansvarslöst beteende, oavsett om det är cannabis, alkohol eller något annat som bör användas ansvarsfullt.

Och tyvärr är det så att med narkotikapolisens nyadirektiv kommer ännu fler föräldrar få besöka sina barns begravningar. 88 procent av narkotikapolisens resurser ska nämligen användas för att urintestabrukare och missbrukare. De ynka 12 procenten som blir kvar är det enda man kommer att lägga på att stoppa användningen av spice och andra livsfarliga droger. Den lilla delen av kakan får ungdomarna dessutom dela med den grova, organiserade narkotikahandeln. Förklaringen är enkel och i grunden handlar det om att förbättra statistiken, enligt Patrick Stridsman vid Stockholmspolisen. 

För det är så det fungerar i dag. Det är viktigare för polisen att ha gröna siffror i bokslutet än att göra något som faktiskt skulle rädda unga människors liv. Ju mer duhatar droger desto mer förbannad borde du bli på det systemet.

Faktum är att till och med FN:s hälsoorgan WHO rekommenderar en avkriminalisering av droger, till förmån för en narkotikapolitik som hjälper i stället för att straffa de som hamnat snett. Sverige har fler tunga missbrukare än de flesta andra EU-länderna, och toppar dessutom ligan över dödsfall kopplade till narkotika. Detta är en direkt följd av förbud, okunskap och fördomar. 

Jag tycker att det är dags för våra lagstiftare att ta en titt utanför den bubbla av myter de i lever nu, och i stället se all den fakta som talar för att en legalisering av cannabis skulle rädda livet på många barn och unga.

Sälj cannabis på systembolaget, sälj det på apoteket, eller släpp det helt fritt. Jag bryr mig faktiskt inte. Det viktiga är att vi gör något för att förhindra att människor dör av livsfarliga nätdroger. 

Det bästa sättet att lyckas med detta är att legalisera cannabis och därmed stoppa ungdomars jakt på alternativ som går runt lagen.

Jens Waldmann,
Dömd cannabispatient och tatuerare

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör vi legalisera cannabis?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.