Pär Sparresäter
Pär Sparresäter - Foto: Privat

Pär, 15: "Köttätare – sluta tortera djuren och döda vår planet!"

Pär Sparresäter: "Att bli vegan/vegetarian är bra av flera anledningar. Djur får horn och näbbar avknipsade, vingar avklippta, de kastreras och våldtas för att sen dödas när de inte är lönsamma längre".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Pär Sparresäter är 15 år gammal och har varit vegan sedan i januari. Innan dess så var han lakto-ovo-vegetarian i 1,5 år.

I dagens samhälle äter vi i Sverige och Västvärlden på tok för mycket kött och andra animalier. Många äter det minst två gånger om dagen. Varje dag, varje vecka, året om. 

En del har ingen aning om hur djuren behandlas inom djurindustrin (främst kött-, mjölk-, ägg-, ull- och pälsindustrin samt djurtester). De flesta vet dock mycket väl hur djuren behandlas av oss människor. De vet att de känner smärta och plågas hela livet, men gör inget åt det.

Att bli vegan/vegetarian, det vill säga att inte äta några animalier, är bra av flera anledningar. Etik, hälsa och miljö är de tre största, men det finns många, många fler. Djur ses som produkter av oss människor. De får horn och näbbar avknipsade, vingar avklippta, de kastreras och våldtas (insemineras) för att sen dödas när de inte är lönsamma längre. Djurindustrin står för 18 procent av hela jordens koldioxidutsläpp, vilket är mer än alla fordonsutsläpp tillsammans. Du är alltså miljövänligare om du avstår oxfilén än om du tar bussen i stället för bilen.

Regnskogar skövlas för att odla soja som går till djurfoder. Nu tänker nog många av er ”men alla veganprodukter innehåller ju soja?!”, men 98 procent av all soja som importeras till Sverige går till djurfoder. De övriga två procent soja som bland annat används till veganska ersättningsprodukter som sojamjölk, tofu och sojakött är nästan alltid ekologisk och odlas i Europa. 70 procent av all majs som odlas i USA, och 80 procent av all soja som odlas världen över går till djurfoder.

För att producera ett kilo kyckling går det åt 3900 liter vatten. För  ett kilo fläskkött går det åt 4900 liter vatten och för ett kilo nötkött går det åt 15500 liter vatten. Det går alltså åt lika mycket vatten till produktionen av ett kilo nötkött som att stå och duscha ett år i sträck! Det går alltså åt lika mycket vatten för att producera ett kilo nötkött som till produktionen av 200 kilo tomater, eller 160 kilo potatis. Av hela världens sötvatten så används 45 procent till djurindustrin, det är väldigt mycket!

Två tredjedelar av all odlingsbar mark på jorden används till djurindustrin, som betesmark eller för att odla djurfoder. Om vi i stället odlade mat till människor på den marken skulle svälten på jorden minska drastiskt. Ett av de vanligaste argumenten mot veganism är att det är viktigt att ha en varierad kost, men forskning visar att veganer i allmänhet har en bättre och mer varierad kost än animalieätare.

Ett annat vanligt argument mot veganism är att alla veganer får proteinbrist, vilket är falskt. Forskning visar att svenska barn får i sig för mycket protein av all animaliekonsumtion. Om en får proteinbrist som vegan så äter en inte tillräckligt. Ännu ett argument är att soja påverkar hormonerna, vilket inte heller stämmer.

Animaliekonsumtion är inte bra för hälsan då animalier bland annat ökar risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och benskörhet. Kor lever väldigt stressade liv, därför drabbas de flesta kor av juverinflammation, vilket gör att det finns både var och farliga bakterier i mjölken. Om en vill veta mer om hur animalier påverkar vår hälsa så finns det mycket att läsa på organisationen Läkare för framtiden:s hemsida.

Är det verkligen såhär det ska vara, att vi plågar djur och människor, förstör både vår egen och vår planets hälsa för att vi ska kunna äta animalier som vi inte är skapta för att äta? Nej! Gör som 4 procent av Sveriges befolkning och sluta äta animalier. Känner du att du vill ta ett steg i taget? Gör som 6 procent av Sveriges befolkning och börja med att välja bort köttet.

Pär Sparresäter

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör vi sluta äta kött helt och hållet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.