"Hyckleri och vikthets – när Aftonbladet vill göra snabba pengar"

Annie Nilsson: "Hur ska man kunna känna förtroende för Aftonbladet som lyfter fram negativa effekter med en norm men samtidigt inkasserar pengar genom att sälja precis samma norm?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Annie Nilsson studerar till språkkonsult vid Lunds universitet.

Det är inte konstigt att bry sig om hur man ser ut. Människan har smyckat och förändrat sitt yttre på olika sätt genom alla tider. Det är däremot konstigt att vi ständigt i olika forum blir påminda om hur vi borde se ut för att passa in.

Häromdagen scrollade jag igenom Aftonbladets nätupplaga och fann att bantningsartiklar låg mitt i nyhetsflödet. Inte ens när jag läser om IS framryckningar får jag lov att slippa bli pådyvlad artiklar som ”Platt mage på 24 timmar!” och ”Står vågen stilla?”.

I samma tidning finns artiklar som larmar om hälsohetsen som råder i vårt samhälle. Artiklar där man skriver att ett sjukt förhållande till den egna kroppen kan upprätthållas när människor i sociala medier matas med uppdateringar om löprundor och nyttiga luncher. Men tidningsartiklar om hur man får platt mage på 24 timmar då? Hetsar inte också sådana artiklar till att upprätthålla en norm som inte är hälsosam? Det kallas för dubbelmoral – artiklar som uppmanar läsaren att äta sig till platt mage på 24 timmar platsar inte i en tidning som i andra artiklar lyfter fram hälsohetsandets skadliga effekter, och vice versa.

Aftonbladet motiverar sina många artiklar om bantning med att en tredjedel av svenska folket lider av viktproblem. De anser att svenska folkets viktproblem är viktigt att uppmärksamma och försöker skriva om sunda och medicinskt beprövade metoder som kan bidra till viktminskning. Det är inte dumt att försöka framhäva vikten av fysisk hälsa, men jag har svårt att se hur den överviktiga delen av Sveriges befolkning hjälps av artiklar om hur man får platt mage på 24 timmar – i min värld låter det ganska orealistiskt att en överviktig person kan få platt mage på 24 timmar. Jag tror snarare att artiklar som berättar om hur man får platt mage eller frågar en om vågen har stannat, ger samma effekt som Aftonbladet skriver om i artiklarna som larmar om hälsohets: att ett sjukt förhållande till den egna kroppen kan upprätthållas. Aftonbladet skriver alltså om en hälsohetsande norm samtidigt som de själva hjälper till att hålla den levande.

Men jag kan ju själv välja vad jag ska läsa, eller hur? Ja, jag kan välja om jag ska läsa Aftonbladet eller ej, men jag kan inte välja att inte se artiklar om att mitt midjemått bör minska innan jag ser bra ut i festblåsan. I Aftonbladet ligger bantningsartiklarna mitt i nyhetsflödet precis som om de var vilka nyheter som helst. Som om de inte vill att läsarna till något pris ska glömma att det är viktigt att ha platt mage och att vågen ständigt bör visa en lägre siffra.

Varför publicerar då Aftonbladet artiklar med bantningstips? Jo, därför att det finns pengar att tjäna på folks vilja att passa in i normen. Varje dag matas vi med budskap om hur vi borde se ut. Vi duger inte. Men de 2,5 miljoner människor som varje dag läser Aftonbladet får veta att Aftonbladet kan hjälpa dem. Genom deras Plus-artiklar alltså, som kostar pengar.

Missförstå mig inte: det är klart att Aftonbladet måste tjäna pengar på sin tidning precis som alla andra företag tjänar pengar på sina varor eller tjänster. Men i det här fallet är det en hälsohetsande norm som Aftonbladet säljer. Är det eftersträvansvärt att cementera en norm som får så många att må dåligt över sina kroppar? Inte om man ska tro de artiklar om hälsohetsens negativa effekter som Aftonbladet publicerar.

Aftonbladets dubbelmoral i hälsofrågan sänker deras trovärdighet – hur ska man kunna känna förtroende för en tidning som lyfter fram negativa effekter med en norm men samtidigt inkasserar pengar genom att sälja precis samma norm?

Alternativen för att undvika dubbelmoralen är två: fortsätt att belysa hälsohetsens negativa effekter och fortsätt att skriva om träning och kost på ett hälsosamt sätt som faktiskt kan hjälpa, eller slopa artiklarna som varnar om hälsohets och behåll artiklarna som hetsar till bantning. Det tidigare alternativet borde vara det som faller sig naturligast att välja, om man ska tro på att Aftonbladets syfte med att skriva om bantning är att lyfta fram sunda metoder för viktminskning. Det senare alternativet faller sig mer naturligt ifall Aftonbladet är mer intresserade av att göra ekonomisk vinst på bekostnad av människors välmående och på bekostnad av Aftonbladets egen trovärdighet.

Välj linje, Aftonbladet. Annars klingar varnande artiklar om hälsohets falskt.

Annie Nilsson,
Studerar till språkkonsult vid Lunds universitet


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har Aftonbladet spårat ut med sitt vikt-hyckleri?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.