- Foto: Privat

"Vem är du, Margot Wallström, att inte stå upp andra människors rätt?"

Lotta Rungård och Amanda Nyhlén (LUF): "Vi har skrivit under FN-konvensionen och därmed måste vi stå upp för de mänskliga rättigheterna"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Lotta Rungård och Amanda Nyhlén sitter i distriktsstyrelsen i Liberala Ungdomsförbundet Östergötland.

Hur kan man vara rädd för att uttrycka något så otvivelaktigt som att vad som pågår i Daesh är ett folkmord? För att det, som vår utrikesminister Margot Wallström (S) uttryckte enligt tidningen Dagen, leder till rättsliga konsekvenser? Är det ett underlag starkt nog för att inte ta ansvar. Finns det överhuvudtaget något argument som gör det okej att inte ta ansvar? Och vem är du, Margot Wallström, att inte stå upp för en annan människas rätt?

Människor utsätts för sexuella övergrepp, människor måste fly sina hem och människor dödas skoningslöst. Tusentals människor förlorar sina liv. Tusentals människor förlorar sin frihet. Hur kan man ha mage att inte stå för det, att medvetet inte stå för vad man vet försiggår

Det Margot Wallström uttrycker är fräckt, det är fräckt och det är hänsynslöst. Daesh handlingar är vanvett byggt på en makaber ideologi och det är till vårt åliggande att göra det vi kan. Om du inte känner någon skyldighet att ta ansvar för de människor som varje dag får sina mänskliga rättigheter förtryckta, känner du något ansvar för de människor som imorgon riskerar att utsättas för samma öde? Skulle det vara någon skillnad om det var dina egna? Hur skulle du vilja att politiker skulle agera om din son avrättades framför dina ögon?

Vi har skrivit under FN-konvensionen och därmed måste vi stå upp för de mänskliga rättigheterna. Vi har alla samma värde men det pågår en etnisk rensning i Daesh. Det är dags att ingripa. Vad är det som säger att det inte kommer att fortsätta? Har vi inte lärt oss från vår historia att många bäckar små blir ett hav. Kan du inte se det?

Man är medveten om att varje politiskt beslut man fattar, varje ord man uttalar, kommer att ge konsekvenser. Ibland är det konsekvenser man vill ha och ibland vill man inte ha dem. Oftast både och. Så passa dig noga Margot Wallström, passa dig noga när du förnekar dessa människors rätt. En dag kan det vara du.

Lotta Rungård,
Amanda Nyhlén,
Liberala Ungdomsförbundet Östergötland

/
Luf
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.