Fredrik Johansson, Marcus Birro
Fredrik Johansson, Marcus Birro - Foto: Privat/TT

"Vi antirasister möts av tusen gånger värre hot än gnällspiken Birro"

Fredrik Johansson: "Alla som i dag slåss för Birro, vad gjorde ni när Irena Pozar blev hotad till livet hundratals gånger på grund av en feministisk text?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Fredrik Johansson är 20 år och går första året på Politices kandidatprogrammet vid Linköpings Universitet.

Så har det återigen stormat kring Marcus Birro, denna mediefigur som allt som oftast hamnar i blickfånget på grund av rasism eller andra kränkningar har gjort det igen. Ingen har väl undgått drevet som riktats mot Birro efter hans rasistiska tweets i slutet av förra veckan. 

Drevet har tagit orimliga proportioner och han har fått ta emot mängder av hot, främst via twitter. Det förkastligt och fruktansvärt obehagligt när  journalister, författare och människor i övrigt hotas på grund av sina åsikter. Yttrandefriheten är demokratins grundpelare och så kallade givetvis försvaras. Många var också snabbt ute och försvarade Birro när det satte igång. Intressant med just detta fall är att en stor del av de som försvarat Birro på sociala medier inte brukar lyfta minst finger för att försvara folk som hotas och hatas på nätet, tvärtom.

Drevet liknande det mot Birro ser vi så gott som varje dag, om än i mindre proportioner. Varje dag hotas journalister till livet efter krönikor, debattartiklar och andra texter. Den stora skillnaden mellan de två fallen är att de flesta som hotas på samma sätt är kvinnor även om också män som skrivit texter som går tvärtemot den rasistiska världsbilden Birro bekräftar relativt ofta drabbas av mordhot. Kvinnor drabbas dock i större utsträckning och hot om våldtäkt är i dag mer regel än undantag för feminister och antirasister som uttalar sig i det offentliga rummet. 

Ett av otaliga exempel på detta är Irena Pozar, journalist på Nyheter24 som nyligen skrev en artikel om avsaknaden av kvinnor i Zlatans dokumentär och omedelbart fick orimliga mängder hat och grova hot riktat mot sig. Att kritisera Zlatan ur ett feministiskt perspektiv bör givetvis leda till mordhot alternativt hot om våldtäkt, eller?

Kritiker mot Sverigedemokraterna brukar vara särskilt utsatta för sådana typer av hot och hot på nätet överlag, därför är det väldigt ironiskt att en stor del av de som slutit upp bakom Birro är sympatisörer med just Sverigedemokraterna och visst kan man väl ana att yttrandefriheten mest är ett svepskäl för den egentliga agendan; bekräftandet av den rasistiska världsbilden.

Som så många gånger förr är det viktigt att välja sina strider och vad som är värt att verkligen kämpa för. Alla som i dag slåss för Birro, vad gjorde ni när Irena Pozar blev hotad till livet hundratals gånger på grund av en feministisk text? Ni som i dag tycker synd om Birro, vart var medlidandet för Lisa Magnusson och kampen för hennes rätt att uttrycka sig när hon ett flertal gånger blev hotad med våldtäkt efter ett antirasistiskt debattinlägg? 

Alla som i dag försvarar rasisten, är ni tysta även i morgon när ytterligare en journalist som motsatt sig den rasistiska och antifeministiska världsbilden går hem från jobbet med en klump i magen och en mejlkorg fylld till bredden av hot och ännu mera hot?

Fredrik Johansson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Fredrik?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.