Johan Elwing
Johan Elwing

"Internationella mansdagen – sedan när behövs den?"

Johan Elwing: "Jag behöver ingen extra dag på året för mer uppmärksamhet eller bättre villkor."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Johan Elwing är fastighetsförvaltare och grundare av ARV (Aktion Rädda Vättern) och engagerad medborgare.

Först blir jag bara förbannad, jag är man i ett I-land och dessutom vit. Jag behöver ingen extra dag på året för mer uppmärksamhet eller bättre villkor. Efter närmare två tusen år av tydligt patriarkat i Europa och i många andra länder håller trenden på att vända mot ett mer balanserat samhälle, men en mänsklig jämställdhet har vi ännu inte uppnått så länge som villkoren för kvinnor och män inte är likvärdiga.

Men av erfarenhet vet jag att det inte lönar sig att vara förbannad men att ilskan är en bra startmotor för att komma igång med att göra någoting. Så först fick det bli ett inlägg på facebook och sedan den här artikeln. Om en mansdag skulle handla om att vi män, framförallt vita män i väst, ska ägna oss åt att vara tacksamma för allt vi har och får och genom den tacksamheten verka för ökad jämlikhet mellan kön och hudfärg så kan jag omfamna den idén. Eller varför inte att försöka förstå och förverkliga allt det positiva med det manliga och lyfta fram det. Men som jag förstått det är idén om internationella mansdagen sprungen ur en antifeministisk källa och då finns all anledning till att reagera på idén. 

Feminism i sin rena, avpolitiserade och avradikaliserade form, handlar för mig om att ge lika villkor för kvinnor som för män. Uppvuxen i ett hem där mamma och pappa delade lika på alla former av hushållssysslor och där man möter varandra med samma respekt och omtanke oavsett om det är man eller kvinna, så är detta enkla självklarheter. De allra flesta av mina manliga vänner har samma inställning, jämlikhet mellan kvinna och man är en sådan självklarhet att det nästan är en ickefråga. Tyvärr, och konstigt nog så gäller detta inte alla män i vår kultur. 

Sett ur ett globalt perspektiv, eftersom det skulle heta internationella mansdagen, så blir idén ännu mer fel om den kommer från antifeministiskt håll. Då ter sig idén snarast som ett hån mot kvinnor och kvinnors kamp för rättvisa. På det internationella planet återstår så mycket att göra för mänskligheten genom att göra kvinnors rätt till densamma som för männen. Massor av forskning visar på att de samhällen som satsar på kvinnors utbildning och lika rättigheter är de samhällen som utvecklas snabbast med avseende på demokrati, ekonomi och social rättvisa. Sett ur det perspektivet är en internationell mansdag en idiotisk idé om den inte är till för att verka för en ökad jämlikhet mellan kvinnor och män och för att verka för mänskliga rättigheter. 

Slutligen, för dem som inte tycker att jämställdhet mellan människor är en självklarhet eller att människors lika värde och rätt till lika behandling oavsett kön ska vara grundpelare i vårt samhälle så kan jag bara konstatera att de förlorar mest på det själva. Förvisso skadar de sin omgivning genom sitt beteende, men de missar en jättepoäng själva. Jämställdhet, lika värde och rätt till lika behandling, som är så självklara för många av oss idag, är grunden till den största rikedom en människa kan ha, nämligen grunden för ett jämlikt utbyte av tankar och idéer, inhämtandet av kunskap och basen för ett rikt liv. 

Johan Elwing,

Fastighetsförvaltare, Grundare av ARV (Aktion Rädda Vättern) & engagerad medborgare

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.