Fredrik Schulte (M)
Fredrik Schulte (M) - Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Trots vad SD säger så har Sverige generös invandring och tillväxt"

Fredrik Schulte (M): "Sedan 2006 har Sverige haft västvärldens starkaste tillväxt, och parallellt med detta har vi haft västvärldens kanske mest generösa invandringspolitik. Hur förklarar SD detta?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Fredrik Schulte på Twitter: @fredrikschulte

Att Sverige har en övergripande sett positiv samhällsutveckling trots västvärldens mest en generös invandring har nu även Kent Ekeroth (SD) erkänt i en riksdagsdebatt. Däremot svarade han inte på hur de problem som finns blir bättre av hans partis förslag att dubbla regeringens bidragshöjningar till de som inte arbetar.

Sedan 2006 har Sverige haft västvärldens starkaste tillväxt (undantaget de råvarudrivna ekonomierna Norge och Australien samt ”skatteparadiset” Luxemburg), högst sysselsättningsökning och största ökning av antalet nya riktiga jobb. Vi är det enda EU-landet som minskat vår statsskuld, tryggheten har ökat liksom resurserna till välfärden. Parallellt med detta har vi haft västvärldens kanske mest generösa invandringspolitik. Hur förklarar Sverigedemokraterna detta givet den mycket dystra beskrivning de gör av den förda migrationspolitiken? Om det är så illa varför går det så bra?

Under riksdagens allmänpolitiska debatt fick jag en ovanlig möjlighet att ställa bland annat denna fråga till Kent Ekeroth (SD:s ledamöter deltar sällan i riksdagsdebatterna). Ekeroth svarade då att ”Sverige har gått bra trots invandringen”. Låt oss då för en sekund se världen utifrån Ekeroths (SD) ögon. Låt oss anta att de dryga 800 000 utrikes födda som arbetar (dessutom fler timmar i veckan än inrikesfödda) inte har en relevant betydelse för Sveriges ekonomi. Låt oss anta att svenska kunskapsintensiva näringar inte skriker efter kvalificerad arbetskraft så som indiska IT-tekniker. 

Låt oss anta att det bara är en slump att det är så många utrikes födda som sliter som lokalvårdare, taxichaufförer, vårdbiträden och så vidare och utför samhällsnödvändiga tjänster ofta till låga löner. Inte att många infödda svenskar tycker sig vara för fina för samma jobb. Låt oss bortse från att svensk exportindustri gynnas av invandring och att en mix av olika etniska bakgrunder skapar en mer dynamisk kosmopolitisk miljö som driver innovationskraft. 

Hur stor skada kan man som mest påstå att den förda invandringspolitiken åsamkar? Ekeroth sa det själv: ”Sverige har gått bra trots invandringen”. Det är svårt att med intellektuell heder i behåll påstå att vår generösa migrationspolitik har haft en så otroligt negativ effekt på samhällsutvecklingen (om man inte har en principiell invändning mot att människor med olika etniciteter lever tillsammans).

Därmed inte sagt att det inte existerar problem. Sysselsättningen bland utrikes födda är alldeles för låg och många fastnar i ett långvarigt utanförskap. Detta i kombination med boende i områden med många andra som är i samma situation skapar oundvikligt samhällsproblem. Det är därför arbetslinjen är så viktig. För att komma tillrätta med detta bör vi säkerställa två saker:

1. Arbete måste löna sig! Då kommer vi också till en annan fråga jag ställde till Ekeroth men aldrig fick svar på: regeringen chockhöjer nu bidragen för de som inte arbetar. SD vill gå ännu längre. På vilket sätt får vi fler utrikes födda i utanförskapsområden i arbete genom att dubbla bidragen?

2. Vi måste se över vårt regelverk för anhöriginvandringen som i dag är så gott som oreglerad. Den som vill ta hit nära och kära som saknar asylskäl bör samtidigt kunna garantera deras försörjning.

Då skulle det bli mycket svårt att förneka invandringens sammantagna fördelar för Sverige. Det skulle också möjliggöra att Sverige kan ta ett ännu större ansvar för de absolut mest utsatta som flyr för sina liv.

Fredrik Schulte (M),
Riksdagsledamot

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Fredrik?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.