Emma Pettersson
Emma Pettersson - Foto: Privat/TT

"Snälla klädföretag – det finns faktiskt inte pojk- eller flickkläder"

Emma Pettersson: "Ena stunden förgyllde jag min sons dag genom att på H&M:s barnavdelning köpa ett rosa linne med Hello Kitty-tryck. Sedan fick jag trösta honom med: ”Älskade vännen, det finns varken pojk- eller flickkläder".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emma Pettersson Hernandez, 27 år, är mamma till Vilde 7 år, och deltagare i Ensam Mamma Söker 2010.

Har ni någon gång sett lyckan i ett barns ögon när det i klädaffären får syn på den perfekta tröjan i de vackraste färgerna? Lyckan i barnets ögon när föräldern glatt säger att: ”Klart vi ska köpa den tröjan". Har ni hört ett litet barn tjata hela vägen hem över att det bara måste ringa mormor och berätta vad som nyss inhandlats? 

Har ni sett ett litet barn stolt ta på sig tröjan innan förskolan och med skuttande steg hoppa iväg för att kunna visa upp den nya, fantastiska och helt underbara tröjan för sina vänner? Har ni sedan fått hämta hem ett förtvivlat barn som med darrande röst sagt: ”Vi ska kasta den fula tröjan”. Har ni sett ett barn i ögonen som nyss blivit hånad och skrattat åt, på grund av den vackra och fantastiska tröjan? Har ni fått sitta en hel kväll med ett förkrossat barn i famnen och upprepade gånger fått säga: ”Älskade vännen, de har fel. Det finns varken pojk- eller flickkläder".

Jag kan med sorg i hjärtat säga att jag har gjort det. Ena stunden förgyllde jag min sons dag genom att på H&M:s barnavdelning köpa ett rosa linne med Hello Kitty-tryck. Ett par dagar senare fick jag i timtal trösta en förtvivlad liten varelse som fått hela dagen och glädjen raserad av att de andra barnen på förskolan hånat och retat honom för hans vackra linne. 

Och jag vet vad ni tänker: ”Det är föräldrarnas fel”. Jag tänkte till en början precis likadant. Tro mig, jag hyser inget agg mot barnen. Tvärtom faktiskt. För när jag ser mig omkring i butiker och kataloger blir allt så tydligt. Barn får inte bara vara barn. Redan som bebisar delas barnen in i kategorier om flickor och pojkar. Pojkarna kan inte ha rosa linne på sig och flickorna kan inte gilla superhjältar. Och även en fyraåring kan titta i katalogen och se reklamen.

Jag undrar, kära enorma klädkedjor, om ni någonsin har träffat några barn?

För bilderna i era kataloger och reklamen speglar inte verkligheten. Ta ett besök på några förskolor eller lekparker så kommer ni att se. Där kommer ni att finna en flicka i batmandräkt som sitter och leker med en barbiedocka. Ute på gården kör en pojke rally, iklädd en rosa klänning. För precis som vi vuxna, så är inget barn det andra likt. Så jag ber er, kära enorma klädkedjor, som har så stor påverkan på barn och unga – ta ert jävla ansvar!

Visa att ni står för att barn ska få vara barn och att alla barn har rätten att vara precis som de är. Hjälp till! Lär våra barn att alla är olika, även de som är med i klädkatalogerna. Lär dem att det inte är något konstigt med det. För då kanske fler barn slipper komma förkrossade och förvirrade hem från skolan och förskolan. Då kanske vi kan få en förändring. En lättare tillvaro. En finare miljö där alla är olika, men ändå lika.

Emma Pettersson

Denna text publicerades ursprungligen på Emmas blogg.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska det vara skillnad på pojk- och flickkläder?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.