- Foto: Djurens Rätt/Faksimil

Djurens Rätt: "Kom och hjälp oss att ta ställning mot pälsar, Carolina Gynning"

Camilla Björkbom (Djurens Rätt): "Carolina Gynning, låt oss hjälpas åt att genomskåda pälsindustrin som hittar på nya trix för att få folk att köpa deras produkter och som tjänar miljardbelopp på djurs lidande"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Bloggaren ochkonstnären CarolinaGynninghade inte räknat med att följarna på sociala medier skulle reagerakraftigt på att det var en djurpäls hon tagit på sig är hon ladeupp bilden från vinterpromenaden.

Carolina Gynningsvarade på kritiken med att skriva att som offentlig personförväntas du alltid vara perfekt. Sedan skrev hon att ”låt miggöra vad jag vill så länge jag inte skadar någon annan.” Detfinns egentligen bara en sak som faktiskt inte funkar särskilt braatt säga i sammanhanget och det är det sistnämnda. Med åtta avtio svenskar som är starkt emot pälsdjursfarmning är det inteförvånande att Gynnings pälsbild hamnade mitt i en kritikstormjust för att päls innebär att du faktiskt har skadat någon annan.

Att det är svårtatt vara en förebild i alla lägen är vi många som håller med om.När det gäller päls har vi dessutom de senaste åren sett hurpälsindustrin blivit allt slugare när det gäller att få ut sinakontroversiella produkter. Ett knep de använt har varit att satsa påsmå pälsdetaljer som en pälstofs högst upp på mössan eller enpälskrage. Detaljer kan vi tycka, men ingen liten detalj för djuretsom plågats i en gallerbur eller fångats i en bensax.

Ett annat knep harvarit att sälja accessoarer med päls, som plånböcker ochnyckelringar. Ytterligare ett knep har varit att behandla pälsen påolika sätt, genom att färga den eller ge den en annan struktur somgör att vi inte direkt ska associera till pälsen från en mink,blåräv eller coyote.

Pälsindustrin haragerat genom en uttänkt strategi som går ut på att om de lyckas fåfler personer att bära små detaljer av päls så ska ävenpälskappor och pälsjackor bli allt mer accepterat. Vi behöverdärför hjälpas åt att genomskåda pälsindustrins metoder ochhjälpa varandra att vara medvetna konsumenter så att vi inteomedvetet skadar andra.

Är det päls påett plagg som vi ser i en butik, oavsett om det är en hel kappaeller en pälsboll, kan vi alltid vara helt säkra på att djuret harlidit. Det är bara att hänga tillbaka plagget på galgen och gådärifrån.

Många konsumentervet inte om att det är päls från ett djur som de bär, antingensom en liten boll på mössan eller som en krage på CanadaGoose-jackan. Många utgår från att det är syntetisk päls. Det ärsvårt att tänka sig hur räven som dog för pälsbollen på mössanblev galen av instängdheten och kastade sig av och an motburgallret. Det är svårt att föreställa sig hur räven avlivadesgenom att elektrisk ström leds in genom munnen och anus. Det ärsvårt att tänka sig hur minken som dog för pälsjackan levde sittliv på en yta motsvarande en uppslagen kvällstidning, och sedangasades till döds i en låda. Det är omöjligt att förstå sig påatt det fortfarande är tillåtet att utsätta djur för den grymmabehandling som pälsindustrin gör dagligen.

En majoritet avsvenska folket vill förbjuda pälsdjursfarmer. Jag ser också attallt fler företag tar avstånd från att sälja päls. I förraveckan anslöt sig Bestseller, en av Europas största modekedjor somäger märken som Vero Moda och Jack & Jones, till Djurens Rättspälsfria lista.

Carolina Gynning,låt oss hjälpas åt att genomskåda pälsindustrin som hittar pånya trix för att få folk att köpa deras produkter och som tjänarmiljardbelopp på djurs lidande. Nu på fredag är det dessutomPälsfria Fredagen, det är med andra ord ett bra tillfälle att taställning mot päls.

CamillaBjörkbom,
förbundsordförande Djurens Rätt

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.