Fredrik Stjernström
Fredrik Stjernström - Foto: Privat

"Elöverkänslighet är en bluff – stoppa statens miljonbidrag!"

Fredrik Stjernström: "I år fick Elöverkänsligas riksförbund mer i statliga bidrag än vad Riksförbundet för hivpositiva och Ung Cancer fick. Vad är problemet? Tja, cancer är på riktigt. Elöverkänslighet är det inte."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Fredrik Stjernström på Twitter: @fstjernstrom

Varje år delar Socialstyrelsen ut pengar till handikapporganisationer som på olika sätt ska göra livet bättre för sjuka och skadade svenskar. En av dessa organisationer är Elöverkänsligas riksförbund – en lobbygrupp som verkar i intresse för elallergiker och deras närstående.

I år fick Elöverkänsligas riksförbund över 1,7 miljoner kronor i statliga bidrag. Det är en större summa än vad exempelvis Riksförbundet för hivpositiva, Alzheimerföreningen och Ung Cancer blev tilldelade. Vad är problemet? Tja, cancer är på riktigt. Elöverkänslighet är det inte.

I en sammanställning av vetenskapliga studier publicerad i Psychosomatic Medicine misslyckades 725 elöverkänsliga påvisa att de faktiskt klarar av att känna om det finns elektromagnetisk strålning i närheten. Det är underligt, eftersom de annars beskriver svåra symptom som illamående, hjärtbesvär och hudproblem till följd av strålning.

WHO konstaterar att det finns indikationer på att symtomen orsakas av psykisk ohälsa, snarare än den elektromagnetiska strålningen, och rekommenderar bland annat KBT som behandlingsmetod. Detta vill inte Elöverkänsligas riksförbund kännas vid. De fäktar vilt för att kommuner och landsting ska lägga skattemedel på att "elsanera" offentliga lokaler och platser. Samtidigt upprätthåller de vanföreställningar hos människor som är i behov av professionell psykologisk hjälp.

Myten om elöverkänslighet håller sig också vid liv tack vare en svajig medierapportering. Så sent som i måndags publicerade Östgöta Correspondenten en nyhetsartikel om föräldrar som krävde stopp på trådlösa nätverk i skolan – helt utan hänvisning till forskning. I augusti sände P4 Skaraborg ett okritiskt inslag om hur elöverkänsliga utestängs från Lidköpings stadskärna, eftersom kommunen ska börja erbjuda fritt wi-fi.

Av samma skäl som vi inte lurar barn att det bor ett monster under sängen måste vi avbryta den statliga sponsringen av Elöverkänsligas riksförbund. Fördela pengarna till de som lider av sjukdomar som faktiskt existerar.

Fredrik Stjernström,
Journalist

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska staten sluta ge bidrag till elöverkänsliga?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.