- Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Fyra städföretagare: "Gör inte våra kollegor arbetslösa, Löfven!"

Fyra städföretagare: "Med en hög arbetslöshet bland unga, långtidsarbetslösa och nya svenskar behöver vi snarare stärka den svenska tjänstesektorn, inte försvaga den"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
RUT-avdraget

RUT-avdrag är en beteckning som ibland används för systemet med möjlighet att göra avdrag för hushållsnära tjänster. Begreppet, som är en akronym för Rengöring, underhåll och tvätt, har använts i samhällsdebatten efter en motion i Sveriges riksdag den 5 oktober 2003. I denna yrkade Birgitta Carlsson (C) och Annika Qarlsson (C) på att införa möjlighet till RUT- och ROT-avdrag.

En skattereform som gav skattereduktion för nyttjande av hushållsnära tjänster trädde i kraft den 1 juli 2007, detta efter förslag av Regeringen Reinfeldt.

Regeringen vill halvera Rut-avdraget för personer under 65 år. Med detta försämrar de en reform som skapat tusentals nya jobb, inte minst för personer som stått långt ifrån arbetsmarknaden, märkligt agerande från en regering som hävdar att jobben är den viktigaste frågan.

I budgetförslaget som läggs fram för omröstning på onsdag deklarerar den nya regeringen att de vill halvera Rut-avdraget för personer under 65 år. Magdalena Andersson säger till exempel i Aftonbladet att det inte är rimligt att man ”ska kunna hyra in kocklandslaget på sin 50-årsfest och skattebetalarna ska stå för halva notan”. Vi som arbetar i branschen kan konstatera att detta helt saknar saklig grund. Matlagning är en tjänst som knappt utnyttjas, ännu mindre inhyrning av kocklandslaget.

Utöver den snedvridna beskrivningen av vår bransch tycker vi att det är anmärkningsvärt att regeringen blundar för alla de positiva effekter Rut-avdraget fört med sig. Våra företag underlättar vardagen för tusentals individer och familjer och det är vi stolta över. Våra vanligaste kunder är barnfamiljer som med ett halverat Rut-avdrag inte längre kommer att kunna utnyttja hushållsnära tjänster i samma utsträckning. Trots att vi kommit långt i frågan om jämställdhet är det fortfarande kvinnor som drar det största lasset för hushållsarbetet. Det är alltså kvinnor som kommer att missgynnas om Rut-avdraget halveras.

Många missar att Rut och Rot ingår i samma pott. Använder du Rot för att renovera har du mindre pengar över till Rut. Redan idag slår många av våra kunder i taket för Rot och tvingas därför välja bort städtjänster, något som skulle bli ännu vanligare med halvering av Rut-avdraget. Konsekvensen av förslaget blir att en mansdominerad bransch, Rot, premieras före en kvinnodominerad bransch, Rut. Regeringen hävdar att Rot är viktigt för jobb och tillväxt men kan då omöjligt veta att införandet av Rut-avdraget har inneburit tusentals nya jobb och att en i stort sätt helt svart sektor blivit vit. När Rut infördes år 2007 jobbade några hundra personer med vita jobb. Idag sysselsätter vi som bransch över 17 000 personer som nu har bättre lön och tillgång till sociala trygghetssystem.

Vi har inte bara skapat många jobb i branschen, vi är också viktiga arbetsgivare för personer som stått långt ifrån arbetsmarknaden. Vi tillhör en bransch där tre av fyra som får anställning i branschen kommer från tidigare arbetslöshet, där 47 procent av de som arbetar med städ och hemservice är utlandsfödda och där 77 procent av de som jobbar är kvinnor.

Regeringens förslag om halverat Rut-avdrag kommer att påverka våra verksamheter i stor utsträckning. Det gynnar naturligtvis inte oss som företag men inte heller våra kunder och de som arbetar hos oss. Vi beräknar att betydligt färre kommer välja att köpa Rut-tjänster (åtminstone vitt) vilket innebär att vi kommer behöva säga upp personal.

Vi ser oss själva som en del av en tjänstesektor som växer och som har möjlighet att skapa arbetstillfällen, bra service och hjälp med livspusslet åt fler i framtiden. Med en hög arbetslöshet bland unga, långtidsarbetslösa och nya svenskar behöver vi snarare stärka den svenska tjänstesektorn, inte försvaga den. Varför vill regeringen försämra en reform som skapat jobb åt många som stått långt ifrån arbetsmarknaden, som gjort svarta jobb vita och som dessutom är uppskattad hos majoriteten av den svenska befolkningen?

Behåll Rut-avdraget och behåll jobben och en uppskattad service!

Peter Svanborg, Hjälp Hemma i Sverige AB, Ägare
Robert Andersson, Städpulsen AB, VD
Conny Rydell, Hemmiljö Stockholm AB, Ägare
Irina Swahn, Hemänglarna AB, Styrelseordförande

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör vi ha kvar RUT-avdraget?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.