- Foto: Oktay Bahceci

"Vi kan inte ha 'lite yttrandefrihet' – det är allt eller inget"

Aleksandra Boscanin: “'Jag är för yttrandefrihet men…' är en fras som återkommit frekvent i den senaste tidens offentliga debatt. Jag finner det oroväckande då det inte finns några “men” när det gäller yttrandefrihet."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Aleksandra Boscanin är aktiv inom Moderata Ungdomsförbundet men skriver egenskap av borgerlig debattör. Hon är även aktuell som årets mottagare av Anna Kinberg Batras stipendium.

Något som lätt glöms bort är att en rättighet inte är samma sak som en självklarhet. Den senaste tiden har vi återigen fått en smärtsam påminnelse om att marken som demokratins grundpelare står på är skakig. Den naturliga reaktionen borde vara att stå upp för det öppna samhället och jag vänder mig mot dem som istället väljer att ifrågasätta.

Många verkar ha missförstått vad yttrandefrihet egentligen innebär och därför vill jag upplysa om att åsikter kan kritiseras och ignoreras. Att någon har rätt att yttra sig betyder inte att man som mottagare måste ta del av det som sägs och att någon har rätt till sina åsikter betyder inte att dessa inte får ifrågasättas. I rätten att yttra sig inkluderas även rätten till respons. Varje attack mot personer som anses ha tvivelaktiga åsikter är därför också en attack mot kritikerna.

Vilka åsikter som ska få yttras har kommit att bli en fråga i fokus. Jag finner frågeställningen problematisk då den för tankarna till åsiktsförbud. Det är inte önskvärt att förbjuda åsikter, hur avskyvärda de än må vara. Faktum är att det inte ens går att genomföra även om man så skulle vilja. 

Det enda som i praktiken är möjligt att förbjuda är yttrandet av dessa åsikter, inte åsikterna i sig. Att gör detta skulle inte ge önskvärd effekt och framförallt så skulle det inte vara moraliskt rätt. En åsikt kan vara olämplig, osmaklig och obehaglig men den kan aldrig vara illegal.

“Jag är för yttrandefrihet men…” är en fras som återkommit frekvent i den senaste tidens offentliga debatt. Jag finner det oroväckande då det inte finns några “men” när det gäller yttrandefrihet. Det existerar inga omständigheter som legitimerar en inskränkning av denna rättighet. Valet står mellan en yttrandefrihet som är kompromisslös eller en demokrati i fritt fall.

Aleksandra Boscanin
Moderata Ungdomsförbundet och borgerlig debattör

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.