- Foto: TT Bild

En röst mot rasism: "Förbud mot tiggeri är ingen lösning!"

En Röst Mot Rasism: "Det finns inga enkla lösningar på svåra problem, men tiggeriförbud är ingen lösning!"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

En Röst Mot Rasism är en kulturell motvikt mot främlingsrädslan och rasismen i samhället.

En Röst Mot Rasism är ett initiativ startat av personer som känner att samhället utvecklas i en obehaglig riktning. Segregationen och utanförskapet berör många personer och framgångar för främlingsfientliga politiska partier runt om i Europa skrämmer oss. 

Vi vill därför starta en kulturell motvikt. Vi vill lyfta mångkulturens fördelar och visa att det finns stora fördelar med att ha ett öppet sinne och en osviklig tro på människans goda sidor.

www.enrostmotrasism.se

PåFacebook har det under ett par veckors tid samlats innamnunderskrifter för ett införande av förbud mot tiggeri.Namnunderskrifterna ska, enligt Facebook-evenemanget ”Förbjudtiggeriet nu” sändas in till Riksdagen efter den 28/2 2015.

Någraav argumenten som initiativtagaren åberopar är att ”tiggarnaupplevs som störande av omgivningen”, att ”tiggare använderhjälpmedel för att lura till sig pengar så som kryckor med mera”och att ”vi kan heller inte längre behövatvingas gå runt eller kliva över tiggande människor utanföraffärerna.”

Inteett enda ord om att ett förbud på något sätt skulle underlättaför de utsatta personerna. De väljer istället att se tiggarna somett problem som ska avlägsnas.

Dettaär ett oerhört trångsynt sätt att se på problematiken. Ettförbud vore endast en metod för att sopa problemet under mattan.

Somen reaktion på detta startade Facebook-sidan En Röst Mot Rasism fören vecka sedan motreaktionen Tiggeriförbud är ingen lösning.

Vikopplar inte ihop rasism med tiggeriförbud. Anledningen till attjust vi startade det här initiativet var att många inlägg ochkommentarer på ”Förbjud tiggeriet nu” var rasistiska ochhatiska. Vi har inte sett någon annan reagera på detta och därförstartade vi själva den här motreaktionen.

Påsenare tid har det kommit allt fler rapporter om trakasserier ochhatiska yttringar mot tiggare. T ex skriver doktorand Erik Hanssonatt: ” - Vi betraktar dem inte som medmänniskor, de är redandehumaniserade. De blir nästan som skadedjur på gatorna och när viser att varken staten, polisen eller någon annan hjälper dem blirdet en signal om att de får skylla sig själva.”

Detcirkulerar många myter kring tiggarna. Myten om att tiggarnaskulle vara styrda av kriminella organisationer är mycket utbredd,trots att varken polisen, socialtjänst eller andra som arbetar näratiggarna sett någon sådan organisering. Att tiggarna organiserarsig själva är inget konstigt, självklart samarbetar familjer ochvänner för att nå så bra resultat som möjligt.
Många spridervidare historier om tiggaren med iPhone, att de hämtas/lämnas av envälklädd man i BMW (typ alltid BMW) eller hur tiggarna äraggressiva och otacksamma. 

Naturligtvis kan ovanståendeförekomma i undantagsfall, men det är på intet sätt utbrett blandde utsatta. De allra flesta är helt vanliga människor, som du ochjag, som vill sin familjs bästa och gör vad de måste för attöverleva.

Ettinförande av ett förbud mot tiggeri på allmän plats skulle slåhårt mot redan extremt utsatta grupper. Eller som Hans Swärd,professor i socialt arbete vid Lunds universitet uttrycker det: ”-Det är möjligt att vi kommer att få det lugnare på gatorna, menvi kommer alltså inte att hjälpa de människor som tigger. Detfinns ingenting av tidigare erfarenheter som visar på detta.”

Mångafrivilligorganisationer gör oerhört fina insatser för attlångsiktigt jobba på en attitydförändring och ensamhällsomvandling, både på plats i t ex Rumänien och Bulgarienoch även nu och här, för att hjälpa de utsatta mitt ibland oss.

Detfinns inga enkla lösningar på svåra problem, men tiggeriförbud äringen lösning!

Anders, Annie och Björn, 
En Röst Mot Rasism

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.