- Foto: TT/Faksimil

Lars Beckman: "I dag är det examensdag – har du fixat skolan än, Gustav Fridolin?"

Lars Beckman: "Det är uppenbart att det finns ett parti som har ett tungt frikort i media och som inte granskas på motsvarande sätt som andra partier"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är nog många väljare som harvarit väldigt förvånade över det kaos som den mörkrödaregeringen har levererat under sin första tid. Det är ett resultatav att den mörkröda regeringen har varit oförberedd och att manlovade allt till alla från de olika partierna. Man hade dock inte,och har inte fortfarande, en gemensam politisk agenda mellanregeringsunderlaget v mp och s i Sveriges Riksdag. Ställ det i djupkontrast till den alliansregeringen som styrde Sverige tryggt ochsäkert under 8 år. Nya Moderaterna och alliansen lovar inte allttill alla men det vi lovar det håller vi. Det är inte undra på attsvenska folket blev förvånat över att en mörkröd regering kanmisslyckas med så mycket under så kort tid.

Ett av de märkligaste vallöften somställdes ut, och också det mest orealistiska, var att miljöpartietsspråkrör Gustav Fridolin lovade att vända skolans negativautveckling på 100 dagar. Ett löfte som fick stor spridning och enstor uppmärksamhet i media. En negativ trend som hade varit i 20 åri Sverige skulle vändas på 100 dagar om bara miljöpartiet ficksitta i en svensk regering och ha det politiska ansvaret för skolanvar det enkla och raka löftet som Fridolin ställde ut. Eftersomsvenska folket under 8 år hade vant sig vid att man kan lita på(allians)politiker så kan det ju faktiskt ha varit en och annanväljare som faktiskt trodde på Fridolins löfte, och därförröstade på miljöpartiet. Inte minst unga väljare som hade växtupp med Fredrik Reinfeldt och den trygghet som det innebar att kunnalita på en statsministers löften, både före och efter ett val.

I dag är det den stora examensdagen förFridolins löfte. Det är i dag som han ska ställas till ansvar försitt konkreta vallöfte av svenska folket och av media. Han lovadeatt skolans resultat skulle ha vänt på 100 dagar. Nu verkar detdock som att en viss självinsikt har nått Fridolin eftersom hanefter valet har signalerat att man inte alls kan lösa skolansproblem på 100 dagar och i veckan har han också levererat en nydrapa på DN debatt där han ber om hjälp av alliansen att genomförade förändringar som måste till för att skolans resultat verkligenska vända. Svaret från alliansen var också tydligt. Fortsätt attgenomföra alliansens politik så kommer skolans resultat attförändras till det bättre.

Den konkreta politiska åtgärd somFridolin har gjort under hösten var att spela in ett mycketuppmärksammat Youtube tal till Sveriges lärare, men det fick nogsnarast motsatt effekt, i alla fall om syftet var att utveckla densvenska skolan och att stimulera Sveriges lärare.

Det är uppenbart att det finns ettparti som har ett tungt frikort i media och som inte granskas påmotsvarande sätt som andra partier, och det är just miljöpartietoch dess företrädare. Då kan tydligen MP politiker ställa ut heltorealistiska vallöften om skolan, man kan ifrågasättayttrandefriheten och demokratin, och man kan både skattefuska medenergiskatter och släppa ut gråvatten i Östersjön utan politiskakonsekvenser. Jämför gärna det med hur media agerade för 8 årsedan med en nytillträdd alliansregering där SR SVT och Aftonbladetägnade timmar och löpsedlar åt några obetalda TV-licenser.

I dag och kommande vecka kan dock mediavisa att man behandlar alla partiers företrädare lika genom attställa Gustav Fridolin mot väggen för sitt märkliga vallöfte omatt skolans utveckling skulle vändas på 100 dagar. Varför lovadehan någonting som uppenbart var ett lika genomskinligt och falsktvallöfte som miljöpartiets hela politik?

Lars Beckman,
(M) kommunfullmäktigeledamot Gävlekommun

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ger du Fridolin underkänt gällande att fixa skolan på 100 dagar?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.