- Foto: Jerry Boman

Zandra Hedlund: "8 tillfällen då du får titta på mina bröst"

"Jag har bröst och de tillhör min kropp. Min kropp tillhör mig och det är jag som bestämmer över den"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Zandra Hedlund är skribent, debattör och medlem i Feministiskt Initiativ.

Följ henne på Twitter: @zandra_hedlund

För det första: Alla kvinnor har intebröst, alla som har bröst är inte kvinnor. Det finns män som harbröst, det finns kvinnor som har bröst, det finns icke-binära somhar bröst och omvänt finns det människor med alla könsidentitetetsom inte har bröst. När ni pratar om en kroppsdel, prata om denkroppsdelen utan att generalisera den till en hel kategori avmänniskor.

Jag har bröst och de tillhör minkropp. Min kropp tillhör mig och det är jag som bestämmer överden. Tydligen är det inte så lätt för alla att förstå att minkropp inte är allmänt villebråd, så jag har gjort en lista övertillfällen då det är helt legitimt att titta på denna kroppsdel.

1. Om du är läkare eller sjuksköterska ochgenomför en undersökning av mina bröst
Bröst är en kroppsdel med stor andelkörtelvävnad som kan genomgå förändringar och kan därförbehöva undersökas med jämna mellanrum. Många personer med bröstupplever det stressande att klä av sig även inför vårdpersonalpga rådande samhällsnormer som oupphörligen lär oss att bröstska skylas. Bröst är en kroppsdel och vårdpersonal undersökerkroppsdelar, det borde inte behöva vara krångligare än så.Viktigt: Undersök dina bröst regelbundet och sök ALLTID vård omdu hittar förändringar i brösten.

2. Om du är två månader och hungrig
Bröst är en kroppsdel som består avbland annat mjölkkörtlar och dess primära uppgift är attproducera mjölk åt vår avkomma. Tvångssexualiserandet av bröstsom kroppsdel har dock skapat en skam som gör att många inte vågaramma sina barn offentligt. Skammen borde ligga på den som tycker attdet är fel att använda brösten till dess ursprungliga syfte.Rätten att amma sina barn ska finnas för alla som kan och vill.Givetvis ska alla även ha rätten att låta bli att amma.

3. Om du är domare i en fitnesstävling ochbedömer mina pecs
Om en person ställer upp i en tävlingsom går ut på att bli objektifierad, är det fullt legitimt attobjektifiera det som avses i sammanhanget, nämligen muskelmassa ochmuskeldefinition. Kommentarer om huruvida personen i övrigtuppfyller det ena eller andra idealet, hör inte hemma isammanhanget.

4. Om du är skräddare och tar mitt bystmått
Det blir troligtvis svårt att blundaoch mäta samtidigt.

5. Om du är piercare och ska pierca minabröstvårtor
Våga inte titta bort! Detsamma gällergivetvis tatuerare.

6. Om jag har valt att visa upp mina bröst påbild
Ja, för vet du? Det går att göra detvalet och det är helt ok. Om jag har samtyckt till att blifotograferad och har samtyckt till det sammanhang bilden presenterasi är det bara att stirra på. Det gäller den bilden och detsammanhanget. Det innebär inte att du har tillträde till min kroppi något annat sammanhang.

7. Om jag har valt att göra ett stageperformance där min kropp är i fokus
Om jag väljer att göra min kropp tillett objekt och jag tillåter dig att titta på den, då är det ocksåfritt fram att titta. Det gäller där och då, under givnapremisser. Att min kropp är i fokus under ett scenframträdandeinnebär inte att den är tillgänglig för dig när jag går avscenen.

8. Om jag har samtyckt till att du tittar påmin kropp
Oavsett sammanhang är det detta somgäller – ALLTID. Det är möjligt att samtycka till i principvadsomhelst, men så fort jag drar tillbaka mitt samtycke begår duett övergrepp om du ignorerar det. Jag är ett subjekt och du harinte rätt att göra mig till ett objekt. Min kropp är inte din attdöma. Ändå tar sig människor ständigt rätten att värdera ochdöma andra människors kroppar och vissa sorters kroppar bedömsalltid hårdare än andra sorters kroppar. Samtycke är ett måste ialla sammanhang som rör interaktion mellan två kroppar. Med detsagt. Ja, det är ok att bli kåt på på ett par snygga bröst, ombäraren signalerar att det är ok. Och om hen signalerar annorlunda,så respekterar du det och lämnar hen i fred.

Zandra Hedlund,
Debattör och skribent, Feminist,HBTQ-aktivist

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kom det här som en nyhet för dig?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.