Behövs idrott som obligatoriskt ämne i gymnasiet?
1 av 3
Ebba Bergqvist uppmanar Gustav Fridolin att ta bort idrott som obligatoriskt ämne i gymnasiet. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Anders Wiklund / TT
3 av 3
- Foto: Privat

"Snälla Fridolin, ta bort idrott som obligatoriskt ämne"

Ebba Bergqvist: "Ta bort idrott så fler har chansen att få en gymnasieexamen."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ebba Bergqvist är 18 år och går sista året på gymnasium i Södertälje.

Om ganska så exakt fem månader ska jag stå på ett flak och fira att jag blivit arbetslös. Eller tagit studenten, om man hellre vill se det så. Efter fyra års gymnasiegång känns det som att det är på tiden att gå vidare.

Men trots att jag tar studenten så kommer jag inte att få någon gymnasieexamen. Mina betyg räcker inte till. Notera att jag då har minst godkänt i alla kurser, och för det mesta högre betyg än så. Men i ett ämne, idrott och hälsa 1, har jag inget betyg alls.

För att få ta examen krävs betyg i kurser motsvarande 2500 poäng, varav 2250 poäng ska vara minst godkänt. I de poängen ska alla gymnasiegemensamma ämnen ingå. Det är bland annat svenska, engelska och idrott. Oavsett vad du sedan ska läsa vidare till så är ett betyg i idrott obligatoriskt.

Jag har inte deltagit alls i idrottsundervisningen på gymnasiet, så jag motsätter mig absolut inte avsaknaden av betyg i ämnet. Det är svårt att sätta ett betyg på någon som skyr gympasalen som pesten. Jag kan dock garantera att jag inte är varken den första eller sista som av fysiska eller psykiska skäl inte kan eller vill delta i idrottsundervisningen. Vi är många som dagen innan veckans lektion har ångest, många som har blivit expert på diverse ursäkter för att slippa, många som i övrigt har toppbetyg men på grund av idrotten inte kommer kunna ta examen.

Anledningarna till att inte vilja delta i idrottsundervisningen är många, jag tänker inte rada upp dom eftersom jag tycker att det är irrelevant. Däremot kommer jag berätta om hur jag tidigare upplevt idrottslektionerna. Jag har upplevt det som en extremt prestationsinriktad machokultur där fysisk förmåga spelar roll. Där teorin bara är en bråkdel, medan bollsporter och fystest är det som betyder något. Där de som är i sämre fysisk form, oavsett anledning, bedöms för det av både lärare och klasskamrater. Där omklädningsrummen kräver att vi visar oss nakna för människor vi knappt pratat med. Och tyvärr är det så att de flesta som skippar idrotten är tjejer.

Idrott och hälsa är en kurs som utgår från att alla fungerar lika, både fysiskt och psykiskt. Tanken är god, fysisk aktivitet är positivt för övriga studier och kursplanen fokuserar mycket på förmåga till lagarbete. Men idrott är inget ämne som ska vara obligatoriskt. Och definitivt inget ämne som ska betygsättas. För alla fungerar inte likadant, kursplanen främjar de som har råd, tid och lust att idrotta på fritiden och de med psykiska och fysiska hinder börjar kursen på minus. Så snälla Fridolin, stryk idrott och hälsa från de gymnasiegemensamma ämnena. För att fler ska ha chansen att få en gymnasieexamen, och för att flera ska slippa ha ångest över att inte komma på någon bra ursäkt för att slippa veckans lektion.

För om fem månader står jag på ett flak, utan något att fira. Min dröm om att söka till socionomprogrammet i höst blir förmodligen inte av. Men det är ju klart, en kan ju inte bli socionom utan idrottsbetyg. Det säger ju nästan sig självt.

Ebba Bergqvist

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.