- Foto: Privat

LUF: "Folkpartiet saknar bevis för att språktest fungerar"

LUF: "På presskonferensen sade Jan Björklund att ”det handlar inte om att färre ska komma hit, utan om att fler ska komma i arbete”. Om han menar allvar borde Folkpartiet i stället fokusera på en integrationspolitik frikopplad från migrationspolitiken"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Folkpartiet föreslog i dag på DNdebatt en rad reformer för att stärka arbetslinjen iintegrationspolitiken. De viktigaste förslagen handlar om att sänkatrösklarna till arbetsmarknaden för nyanlända, bland annat genomatt snabba på validering av examina och att möjliggöra låglönejobboch praktikplatser för dem som saknar högre utbildning. Men blandförslagen återfinns också ett införande av språktest och ettutgivande av tillfälliga uppehållstillstånd i stället förpermanenta. Det är plakatpolitik som inte gynnar integrationen.

Alla personer som är i behov av skyddomfattas inte av kraven för konventionsflyktingar. Därför finnsäven möjligheten att få stanna här om man är övrigtskyddsbehövande. Detta gäller exempelvis personer som inte kanåtervända till sitt hemland till följd av väpnade konfliktereller miljökatastrofer.

Med Folkpartiets förslag kan övrigtskyddsbehövande i högre utsträckning få temporärauppehållstillstånd i stället för permanenta, vilket innebär attuppehållstillståndet ska prövas efter tre år varvid de somfortsatt bedöms ha skyddsskäl får permanent uppehållstillstånd.Syftet med Folkpartiets förslag är att öka drivkrafterna förarbete genom att erbjuda ett snabbspår till permanentuppehållstillstånd för den som under väntetiden har fått jobb.Denna tanke är god. Men förslaget kan lika gärna leda tillhopplöshet och passivitet när fler människor tvingas leva iosäkerhet om huruvida de kommer att få stanna i landet. Är detvärt att lära sig språket om man måste ha väskan packad ochredo?

I klartext handlar vår oro om dem somflyr från kriget i Syrien och norra Irak. I dag får syrierpermanent uppehållstillstånd direkt, eftersom experterna inte sernågot slut på konflikten under överskådlig tid. Liberalaungdomsförbundet står upp för att Sverige ska erbjuda dem som flyrAssadregimens förtryck eller Daesh terror skydd och en chans attbörja om på nytt. Om inte stridigheterna är på sluttampen skaheller inte vår solidaritet komma med ett bäst före-datum.

Folkpartiet föreslår återigenspråkkrav för medborgarskap för att öka motivationen att lärasig svenska, men någon evidens för denna påstådda extramotivation presenteras inte. Studier från Sverige visar att viljanatt söka medborgarskap inte är sammankopplad med språkkunskaperoch att en sådan reform därför troligtvis inte skulle ha någoneffekt på integrationen. För ett liberalt parti borde dessutomsjälva idén att staten ska ha rätt att selektera och testapresumtiva medborgare vara främmande. Att kunna tala och förståsvenska är centralt för att bli delaktig i det svenska samhället,men det är inte genom att språktesta dem som levt här i minst femårs tid som nyanländas svenskkunskaper förbättras.

Integrationspolitiska förslag behövsför att bryta utanförskapet. Folkpartiet förslag att Lasmoderniseras, att fler praktikplatser och låglönejobb införs ochatt valideringsprocesser påskyndas är nödvändiga. Liberalaungdomsförbundet vill utöver detta även att asylsökande skauppmuntras att söka arbete och läsa svenska redan underansökningsprocessen. Vidare måste regelkrånglet påbostadsmarknaden bort så att det blir mer lönsamt att bygga nyabostäder. Och företagandets villkor behöver förbättras, så attalla kan vara med och bidra till vår välfärd.

På presskonferensen sade Jan Björklundatt ”det handlar inte om att färre ska komma hit, utan om att flerska komma i arbete”. Om han menar allvar borde Folkpartiet istället fokusera på en integrationspolitik frikopplad frånmigrationspolitiken.

Linda Nordlund,förbundsordförande
Anton Wemander Grahm,migrationspolitisk talesperson
Liberala ungdomsförbundet

Luf
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det rimligt att införa språktest för invandrare?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.