- Foto: Privat

KDU: "Dags för skärpt hantering av biståndet"

Marielle Edström (KDU): "Det är dags att utkräva ett bättre ansvarstagande av det offentliga biståndet. Vi unga kristdemokrater vill därför se ett generöst svenskt utvecklingsbistånd som strikt följer riktlinjer om resultatuppföljning och effektivitetskrav"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Alla som har jobbatmed någon form av projekt vet att det finns vissa grundläggandemoment som måste följas för att projektet ska genomföras på ettlyckat sätt. Det behövs: en förstudie, budgetplan, struktureratgenomförande samt som ett sista steg uppföljning, utvärdering ocheffektmätning. Inom många offentliga biståndsprojekt tycks detvara ett återkommande problem att det sista steget saknas. Detta ärmycket märkligt med tanke på att det är det viktigaste steget inomall form av utvecklingsarbete. 

Senaste året har det framkommit ettflertal fall som pekar på att det offentliga biståndet harhanterats på ett sådant sätt att de som varit ansvariga intekunnat redogöra för vart biståndspengarna har tagit vägen. Ett exempel är de 2,6 miljarder kronor som FN:s befolkningsfondUNFPA spenderat utan möjlighet till uppföljning (SvD 2013-08-22).Detta är endast en liten summa av alla de pengar som försvunnitspårlöst ut i den omfattande biståndsverksamheten världen över. 

Sida,som hanterar en stor del av det svenska biståndet, har fått ta emotmycket kritik senaste tiden för deras brister gällande hanteringoch uppföljning av biståndet. Uppföljningen av biståndet bordegivetvis vara det mest centrala arbetet för Sida,Utrikesdepartementet och andra myndigheter och organisationer somjobbar med utvecklingsbistånd.  Följer man inte upp ettprojekt ordentligt är det omöjligt att veta vilket resultat ochvilka effekter projektet gett. I biståndets fall måste man ta redapå om pengarna har gjort någon nytta eller inte. Man måste vetavad som fungerat bra och vad som inte har fungerat för att kunnapåverka framtida resultat.  Att inte ta uppföljningen påstörsta allvar kan leda till mycket negativa effekter förbefolkningen i mottagarlandet.

Sverigesoffentliga biståndsverksamhet måste bedrivas med respekt förmänniskorna den syftar till att hjälpa. Det innebär att vi behöverkontrolleravartvåra pengar hamnar och om de används effektivt. Kan vi inteförsäkra oss om att varje krona vi spenderar hamnar i rätt händerför rätt syfte kan vi inte heller försäkra oss om att pengarnainte hamnar i fel händer för fel syften. Det är inte ovanligt attstora summor biståndspengar hamnar hos auktoritära ledare ochdärmed finansierar upprätthållande av förtryck och fattigdom imottagarlandet.  Detta bådekanochska vialltidförsöka hindra genom att se till att vi följer upp vårtutvecklingsbiståndpårätt sätt.

Enannan viktig aspekt av hanteringen av det offentliga biståndet ärförståsrespektenför användandet av skattemedel. Biståndet finansieras av våramedborgare och självfallet ska användningen av deras skattepengarkunna uppföljas och redovisas för.

Detär dags att utkräva ett bättre ansvarstagande av det offentligabiståndet. Vi unga kristdemokrater vill därför se ett generöstsvenskt utvecklingsbistånd som strikt följer riktlinjer omresultatuppföljning och effektivitetskrav. Det är vi skyldiga såväl våra medmänniskor i mottagarländernasom våra skattebetalande medborgare.

Marielle Edström,
talesperson för internationella frågor, KDU

KDU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.