- Foto: Privat

"Feminismen kan inte definieras och tolkas utifrån ett uttalande"

Amanda Ring: "Så Elliot, kanske är det du som ska lära dig att inte dra slutsatser om vad en hel grupp människor tycker utifrån vad en person har sagt?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När jag läste Elliot Nyroos rubrik ”Feminismen har gått för långt nu” var mina första tankar: har kvinnor börjat tjäna mer än män? Har män börjat vabba oftare än kvinnorna och börjat ta ut majoriteten av föräldraledigheten? Har kvinnor börjat stå för majoriteten av all objektifiering och alla våldtäkter? Har fler män än kvinnor börjat plugga på högskola? Är majoriteten av alla chefer kvinnor? Står männen för nästan allt hemarbete? Och på alla frågor blev svaret: nej. 

När jag sen började läsa vad som faktiskt stod insåg jag att Elliot kritiserade hela feminismen och alla feminister för ett uttalande som en kvinna gjort. Elliot förklarar att ”vi” feminister måste lugna ner oss och inte stå för en kvinnodiktatur. Han skriver sedan vidare att feminister som uttalar sig som Matilda (tjejen som tidigare uttalade sig om den nya ICA-Stig) inte är riktiga feminister och att dessa kan jämföras med rasister (fast med ett hat mot män). Men Elliot, var det inte alla feminister som behövde lugna ner sig? Eller har du helt plötsligt delat in ”oss” feminister i grupper beroende på hur vi tolkar den? Och om du delar in oss i grupper samt stör dig på uttalanden som Matildas: varför måste alla feminister lugna ner sig?

Jag anser att feminism är en fråga om tolkning. I den svenska ordboken så beskrivs feminism som en rörelse för att uppnå jämställdhet mellan män och kvinnor. Alltså inte som en rörelse där kvinnorna ska ta över världen och skapa en diktaturer där man måste vara kvinna för att få medborgarskap, som Elliot verkar tro. Men precis som i alla ideologier och rörelser finns det utrymme för den egna individuella tolkningen. Många står för hållbar utveckling men alla har olika tolkningar om vad det innebär och vad som behövs göras för att nå dit. Samma sak gällande feminismen. Jag anser det vara upp till var och en att identifiera sig så som en vill. Vill man inte definiera sig som feminist men stå för jämställdhet, fine by me. Det enda viktiga är att man bara för den saken skull berättar för en hel rörelse vad den tycker. 

Enligt min egna tolkning om feminism och vad som bör göras tycker även jag att vi har viktigare saker att fokusera på än om det är en man eller en kvinna som spelar ICA-Stig. Sånt som sexism, jämställda löner, individuell föräldraledighet och lika rätt till utbildning och karriär. För mig är det viktigt att man ska stå lika inför lagen, oavsett kön. Att man har samma politiska, ekonomiska och sociala villkor. Inte vilken skådespelare som får rollen i en reklam. 

Säkerligen finns det feminister som inte håller med alls om vad jag tycker och anser det vara jätteviktigt att alla tycker lika. Men det är det som är själva poängen. Poängen är att alla ska få tolka begreppet individuellt med utgångspunkt i hur det är definierat, inte att alla ska tycka lika. Vissa feminister anser sig inte behöva männen i kampen mot jämställdhet och har kanske till och med ett hat mot det motsatta könet men det innebär fortfarande inte att jag och andra feminister tycker det. Jag anser till exempel att det är otroligt viktigt att ha med männen i kampen mot jämställdhet eftersom det är då vi kan uppnå bäst resultat och eftersom alla gynnas av det. Men för att detta ska funka krävs det att män som Elliot inte sätter feminister i fack och berättar vad vi alla tror och tycker. 

Elliot skriver att feminism borde stå för jämställdhet mellan könen och jag ser inte problemet eftersom det är precis vad feminismen står för. Sedan att alla feminister inte ser det så stort utan kanske anser att småfrågor är viktigare är upp till var och en. Men jag anser det inte vara rätt att sätta en hel grupp människor i ett fack och tala om för dessa vad de tycker. Jag håller inte med om Matildas uttalande om ICA-reklamen. Jag struntar fullständigt i om det är en man eller kvinna som spelar eftersom mitt fokus ligger på andra områden. Men detta ger inte mig rätten att be Matilda, och andra som tycker som henne, att lugna ner sig eller sluta tycka som de gör. Och det ger framförallt inte någon rätten att be allafeminister lugna ner sig. Jag tänker inte lugna ner mig förrän vi alla har samma individuella möjligheter och då menar jag verkligen samma. Inte att kvinnorna ska ta över, bara att de ska ha lika rättigheter. 

Så Elliot, kanske är det du som ska lära dig att inte dra slutsatser om vad en hel grupp människor tycker utifrån vad en person har sagt? Och inte ”vi” som ska lära oss vad feminismen faktiskt innebär eller lugna ner oss. 

Amanda Ring,
Med tron om att den individuella tolkningen är viktigast 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.