- Foto: NTB scanpix

"Sverige behöver både minareter och Vilks"

Torbjörn Jerlerup: "Vi får helt enkelt betrakta Lars Vilks som den komplexa person han är. Han passar inte i ett debattklimat där man bara kan tänka i svart och vitt"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Torbjörn Jerlerup på Twitter: @Jerlerup

LarsVilks får många frågor om sin "skuld" i terrordådet iKöpenhamn. Personer som aldrig skulle tänka tanken att ge radikalaislamister skulden för Breiviks attentat eller muslimerna skuldenför Sverigedemokraternas framgång ger gärna Lars Vilks skulden förradikala islamisters hat.

2007fick han frågan på sin blogg om vad han skulle göra om "hanskonst skulle leda till att någon dog". Lars Vilks svarade då:

"Nuär det inte jag som satsar pengar eller eventuellt medför död ochförintelse... Visserligen kan man säga att Rondellhunden ärkontroversiell.... Men det krävs andra krafters politiska beslut ochintresse att sätta igång saker. Någon måste dirigera iväg enpöbel och den handlingen kan man inte lasta konstnären för.

Omdet skulle vara så att teckningarna i alla dess konsekvenser skulleleda till dödsfall är det självklart att det inte är någonönskvärd utveckling...

Mankan tänka sig exemplet med en teaterpjäs där någon höjer enrevolver för att skjuta ner någon. En åskådare rusar då upp påscenen och knivhugger skådespelaren till döds. Skulle dennahändelse belastas pjäsförfattaren, regissören ellerskådespelaren?" (27/11-2007)

Vilkssyfte med konstverket 2007 var inte att sprida hat. 

Rondellhundarnakom till för att Vilks hade fått höra att konsten inte hade någragränser längre. Vilks ville visa hur fel det var. Dessutom villehan, eftersom han ogillar ALLA religioner, utmana fundamentalistersidé att profeten Muhammed inte får avbildas.

"Så längeman nöjer sig med att tro på ett eller annat väsen är problemetinte så stort. Det är när väsendet får auktoritet över hurvärlden skall bedrivas som det blir besvärligt. Då går anden överi världsliga lagar med straffrättsliga konsekvenser." (Vilks22/8 2007)

Därförvalde Vilks rondellhunden som symbol. hund. En metafor som inte barasymoliserar ett orent djur (för vissa), utan som även ett djur vitycker mycket om. Begreppet rondellhund var för övrigt 2007 ingetnegativt. RONDELLhund var en trähund som spikades ihop och sattesupp i rondeller och som skapade livlig debatt men som alla bara körderunt, runt.

Vilksritade profeten Muhammed i många andra teckningar. Många ärpositiva. I en är profeten en kämpe för demokrati rätt i andrabilder har Muhammed humor. I en tittar han på en Bandymatch.

Jag har mycket kritik mot att Lars Vilks på senare år uttalar sig mer och mer svepande och rasistiskt mot muslimer och har blivit muslimhatares affischnamn.

Men hans generaliseringar om muslimer idag ären sak, rondellhunden en annan. Vilks rondellhund är INTE enrasistisk teckningar.

Teckningarnapå Muhammed som en rondellhund är briljanta för de är mångtydiga.De avbildar profeten i både positiv och negativ dager samtidigt. Ochfångar samhällsdebattens villrådighet inför hur man ska hanterateckningar på Muhammed, som i en rondell, man åker runt och runt.

Behövsrondellhundarna?

Jag har sen 2010 haft världens toppidé. Enidé som i all korthet går ut på att visa likheterna mellanhomofobi och transfobi och islamofobi. En som skulle reta gallfeberpå homofober och muslimhatare och nog bli ganska stor. Men den idénförutsätter att jag gör som Elisabeth Ohlsson Wallin, att jagavbildar profeten Muhammed i högklackade skor och behå.

Trotsmin fina idé genomför jag inte projektet. Och enda anledningen ärrädsla för religiösa extremisters hat.

Därförbehövs rondellhundarna!

"Jag tror du underskattarmuslimerna. Om vi betraktar dem som underlägsna och ännu inte mognaoch därför skall undanhålla dem religionskritik som är självklarför alla andra religioner gör vi dem en otjänst..

Detär mycket olyckligt om muslimerna skall tvingas in i en identitetsom underlägsna och svaga." (Lars Vilks 23/9 2007)

"...Dennaidé handlar tydligtvis om att de ännu inte är fullt mogna attstiga in i demokrati, jämställdhet, personlig utveckling,yttrandefrihet etc. Jag kan inte se att ett sådant dubbelspel ärsärskilt lyckat. Snarare rör det sig om översittarens perspektiv."(Lars Vilks 26/7 2007)

Vifår helt enkelt betrakta Lars Vilks som den komplexa person han är.Han passar inte i ett debattklimat där man bara kan tänka i svartoch vitt. 

Kan man vara för Vilks Muhammedbilder och ändåvara mot islamofobi. 

Ja, det går bra. I Sverige finns rumför både fler minareter och fler rondellhundar. Här bör vi intelåta politiken påverkas av att några grupper känner sig kränktaav moskeer och minareter eller avbildningar av profeten Muhammed.

Torbjörn Jerlerup,
Liberal Socialdemokratisk debattör

/
/
/
/
hat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.