1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Fanni Olin Dahl / FANNI OLIN DAHL TT

"Fi är inte extrema – det är vad vi kämpar mot som är extremt"

Lisa Palm (Unga Feminister): "Utifrån ett historisk sammanhang kan vi förstå varför många ser på feminism som radikal. Feminister beskylls för att vara extrema eftersom vi utmanar och omfördelar makt och resurser"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om Unga Feminister

Unga Feminister är sedan februari 2015 Feministiskt initiativs ungdomsförbund.

En feministiskt våghar svept över Sverige. Inte nog med att Feministiskt initiativtillsammans med andra feminister har varit med och fört debatten, Fihar också tagit plats och driver feministisk politik i 13 kommuneroch i Europaparlamentet. Feminism har aldrig diskuterats så mycketunder 2000-talet som nu. För en del är begreppet nytt, andra ärfeminister sedan tidigare och en del är helt enkelt inte feminister.

Clara Thorsell skriver att ”Uttrycket feminism har tagits ur sitt sammanhangoch definieras inte längre för vad det är.” Feminister ochmänniskorättsaktivister har alltid smutskastats genom tiderna ochhar alltid beskyllts för att ”ha gått för långt” eller krävalite för mycket. Oavsett om det har handlat om rösträttsrörelsen,kampen mot tvångssteriliseringar eller medborgarrättsrörelsen. Rörelserna i sig är inte extrema, utan det är vad vi arbetar emotsom är extremt och oacceptabelt. 

Förtryck som sexism, rasism,transfobi, funkofobi, homofobi och annan diskriminering skapas av attmänniskor överordnas och ges makt på bekostnad av andra människor.Ibland på grund av kön, pengar, religion - ibland på grund avhudfärg och funktionsvariationer. Dessa förtryck sammanflätas ochofta förstärks de i en kombination.

Avsaknaden avperspektiv inom politiken skapar sprickor i demokratin. Initiativbehövs då för att fylla dessa. 1988 såg vi Miljöpartiet göradetta när de röstades in i riksdagen för att lyfta frågan om justklimat och miljö. 2005 samlades några feminister och bildade ettsjälvständigt feministiskt ideologiskt parti. Feministisktinitiativ finns till för att tillföra de saknade perspektiven ochvitalisera demokratin. 

Bara för att du är feminist behöver du interösta på eller sympatisera med Fi, men många feminister gör det.Detta är för att Fi för en politik där feminism ochantidiskriminering inkluderas i alla områden, en politik som syftartill att faktiskt förändra och göra något åt de skadligastrukturer som genomsyrar alla delar av samhället.

Utifrån etthistorisk sammanhang kan vi förstå varför många ser på feminismsom radikal. Feminister beskylls för att vara extrema eftersom viutmanar och omfördelar makt och resurser - oavsett om det ärfeminister som verkar inom ett annat parti, Fi ellerutomparlamentariskt. 

Det är alltså inte något nytt att människorinte är eller inte kallar sig feminister och att vi beskylls för”att gå för långt”, även om det inte borde behöva vara så. 

Du behöver inte rösta på Fi bara för att du är feminist, menglöm aldrig varför vi beskylls för att vara radikala; att vi för en progressiv politik och rörelse.

Lisa Palm,
UngaFeminister

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.