1 av 6
- Foto: TT-montage
2 av 6
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 6
- Foto: TT News Agency / HENRIK MONTGOMERY / TT
4 av 6
- Foto: TT News Agency / HENRIK MONTGOMERY / TT
5 av 6
- Foto: ANDERS WIKLUND / TT
6 av 6
- Foto: SVENSKA DAGBLADET

Grön Ungdom Syd: Öppet brev till Stefan Löfven

Grön Ungdom Syd: "Ta tillfället och avsluta det militära avtalet med Saudiarabien, nu när chansen ges i vår. Tar ni inte vara på möjligheten att driva en fredlig politik finns risken att både väljare och medlemmar tappar förtroende för er"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Kära statsminister, 

Vi var många som kände hoppet stiga i höstas. För första gången hade Sverige fått en rödgrön ochfeministisk regering. Förväntningarna var höga, bland annat på att den nya regeringen skulle föra enhuman och feministisk linje i avgörande frågor. Denna förhoppning förstärktes ytterligare av attutrikesminister Margot Wallström gång på gång talade varmt om regeringens så kallade feministiskautrikespolitik. 

Många av oss som kände hopp i höstas fylls nu av oro och tveksamhet. Är denfeministiska och humana utrikespolitiken värd något för regeringen? 

Senare i vår har regeringen chans att säga upp Sveriges militära samarbete med Saudiarabien och visavärlden att Sverige värderar demokrati och medmänsklighet högt. En feministisk och human regeringkan omöjligen förse en av världens mest brutala diktaturer med militärt stöd. Att bådaregeringspartierna utöver detta har kongressbeslut som tydligt talar emot att förnya dagens avtal gör dethela ännu enklare för regeringen. Trots detta har det hittills varit tyst i frågan. 

På fredag är det åter tid för bloggaren Raif Badawi att ta emot 50 piskrapp, utförda av de saudiarabiskamyndigheterna. Anledningen till detta är att han uttryckt sin åsikt om landets regim. Samma straffkommer utdelas till honom varje fredag till dess att han mottagit totalt 1000 piskrapp. Den regeringsom utför detta är samma regering som Sverige exporterar vapen till och förser med militärt stöd. 

Saudiarabien är ett land där kvinnors rättigheter systematiskt kränks på ett vis som på många sätt liknar apartheid. Som kvinna tillåts du varken köra bil eller välja vilka kläder du ska ha på dig. Att stödjaregimen i detta land med verktyg för våld är helt oförenligt med den feministiska utrikespolitik och densolidaritet med alla världens människor som regeringen säger sig stå för. Är regeringen beredd att ta ettbeslut som offrar miljontals människors rättigheter för svensk industris exportinkomster och en plats iFN:s säkerhetsråd? 

När vi, och alla andra tusentals hårt slitande rödgröna valarbetare runt om i landet, gick ut på gator ochtorg för att övertala människor att rösta, var det inte för att vi hoppades på ett militärt samarbete med enav världens vidrigaste diktaturer. 

Vi gjorde det för att vi trodde på Socialdemokraterna och Miljöpartietoch deras förmåga att styra samhället i en grönare, fredligare och mer jämlik riktning. Denna tro finnsfortfarande kvar. Vi tror på den den regering Sverige har. Vi tror på er kraft och förmåga att förändravärlden i en önskvärd riktning. 

Ta tillfället i akt och avsluta det militära avtalet med Saudiarabien, nu när chansen ges i vår. Tar ni inte varapå möjligheten att driva en fredlig politik finns risken att både väljare och medlemmar tapparförtroende för er. 

Vi förväntar oss att du, Stefan Löfven, aldrig kommer att kompromissa bort dekärnvärden som ligger till grund för Sveriges nuvarande regering. 

Med vänliga hälsningar, 
Grön Ungdom

Axel Hallberg, språkrör Grön Ungdom Syd
Violete Kurti, språkrör Grön Ungdom Syd
Julius Eberhard, Grön Ungdom Syd

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör Sverige sluta sälja vapen till Saudiarabien?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.