- Foto: TT NYHETSBYRÅN

10 småföretagare: Öppet brev till Mikael Damberg

"Vi vill gärna inom kort kunna skriva ett nytt och lika öppet brev till dig, Mikael, i vilket vi tackar dig för ditt engagemang i frågan och för att du sett de stora möjligheterna"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Bäste Mikael Damberg,

Sverige är ett fantastiskt land. Vi som bor här är lyckligt lottade och de flesta av oss har ett arbete att gå till och ett företag att driva. Men Sverige kan bli ännu bättre!

Därför skriver vi detta öppna brev till dig med en vädjan – låt inte stiftelsen IFS, Internationella Företagarföreningen i Sverige, gå i graven. IFS behövs för att Sverige ska kunna utvecklas ytterligare och för att kunna möta framtiden.

I egenskap av Näringsminister har du ett ytterst viktigt ansvarsområde. Vi både tror och hoppas att du delar våra värderingar och inser fördelarna med ett mångkulturellt företagsklimat. Som en stor vän av idrott, i synnerhet fotboll, torde du vara väl införstådd med att det behövs spelare på alla positioner, att det är mångfald som skapar ett lag och blandningen av färdigheter som leder till framgång. Tänk dig ett svensk fotbollslandslag med bara infödda svenskar… ingen Jimmy Durmaz, ingen Erkan Zengin och framförallt ingen Zlatan.

Vi som skriver dessa rader kommer ursprungligen från Ungern, Hong Kong, Grekland, Kurdistan, Vitryssland, Kongo, Tjetjenien, Bosnien, Tunisien, Rumänien och Egypten och delade samma dröm när vi kom till Sverige; att få starta och driva företag. Att få bli en del av det svenska samhället och genom vår entreprenörsanda få möjligheter att göra skillnad. Vi representerar de nästan 90 000 företagare med utländsk bakgrund som sysselsätter närmare 350 000 människor.

Sedan IFS grundades 1996 har stiftelsen hjälpt till med att starta 20 000 företag. Många av oss har faktiskt lyckats väldigt bra. Så pass bra att Kung Carl XVI Gustaf prisat oss som Årets Nybyggare i Bernadottebiblioteket på Stockholm Slott. Ett fantastiskt erkännande som vi dels bär med oss för resten av våra liv, dels unnar nästa generations nysvenskar att få uppleva.

Med priset vill IFS inte bara lyfta fram en enskild person utan också få det att inspirera andra som valt det egna företagande som försörjning. När vi kom till Sverige visste vi inte hur man skulle göra eller bete sig gentemot myndigheter eller bank. Hur finansierar man sitt företag? Vilka blanketter ska fyllas i? Vilka skyldigheter har jag? Frågorna var många och IFS var det viktiga stödet att vi tog nästa steg.

Det är därför med stor bestörtning som vi nåddes av nyheten att Tillväxtverket har för avsikt att skära ner driftsbidraget till IFS med cirka 40 procent vilket i så fall skulle leda till nedläggning. Det skulle drabba väldigt många människor som har samma mål som vi en gång hade. IFS och dess verksamhet skulle snarare behöva mer stöd från staten för att kunna hjälpa ännu fler att som vi, ta nästa steg. Det är en nödvändig satsning som borde ligga i linje med regeringens politik; att vi ska ha flera växande företag i Sverige.

Vi vill gärna inom kort kunna skriva ett nytt och lika öppet brev till dig, Mikael, i vilket vi tackar dig för ditt engagemang i frågan och för att du sett de stora möjligheterna i att satsa ännu mer på Stiftelsen IFS:s och dess verksamhet.

Årets Nybyggare,
2002 Homec AB, Haklime Hassan
2005 Alem teknik AB, Kin Lap Iu
2006 Ikaros Cleantech AB, Johannes Efstratiadis
2010 Jangir Maddadi Design Bureau, Jangir Maddadi
2012 Mr-parts.com, Ghazi Fourati
2013 Ifab AB, Milan Rupertsson
2014 Standart Bygg&PlattAB, Tim Mamergov

Årets Pionjär,
2012 Orsa Lamellträ AB, Mara Maric
2013 Pyramidbageriet AB, Emad Bayoumy
2014 Dohi Sweden AB, Emanuel Dohi

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.