Zara Larsson
1 av 14
Zara Larsson - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ahmed Al-Wandi
2 av 14
Ahmed Al-Wandi - Foto: Privat
Zara Larsson
3 av 14
Zara Larsson - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Zara Larsson
4 av 14
Zara Larsson - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Zara Larsson
5 av 14
Zara Larsson - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Zara Larsson
6 av 14
Zara Larsson - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Zara Larsson
7 av 14
Zara Larsson - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Zara Larsson
8 av 14
Zara Larsson - Foto: MAJA SUSLIN
Zara Larsson
9 av 14
Zara Larsson - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Zara Larsson
10 av 14
Zara Larsson - Foto: MAJA SUSLIN / TT
Zara Larsson
11 av 14
Zara Larsson - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Zara Larsson
12 av 14
Zara Larsson - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Zara Larsson
13 av 14
Zara Larsson - Foto: Lars Pehrson
Zara Larsson
14 av 14
Zara Larsson - Foto: PER LARSSON / TT

"Du borde polisanmäla precis alla kränkningar och hot, Zara Larsson"

Läkarstudenten Ahmed Al-Wandi skriver att om man accepterar hot och kränkningar, så tror folk att det är okej. Zara Larsson borde därför polisanmäla precis allt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ahmed Al-Wandi går sista året på Läkarprogrammet i Uppsala och tävlar i Karate på elitnivå (han har bland annat representerat Sverige på EM).

Förutom det driver han facebooksidan Ingen etikett.

Det har varit en lång dag. I flera timmar har du bara längtat efter din varma säng. Nu får du äntligen krypa ned under täcket. Precis innan du ska sluta ögonen kommer du ihåg att du hade ett mail att svara på. När du öppnar din inbox ser du att du återigen har fått hundratals meddelanden, de flesta från anonym adress. De innehåller allt från utseendepikar som att du är tjock och ful till väldigt utförliga, men dåligt stavade dödshot. Du gäspar. Det här börjar bli lite av en rutin. Om åtminstone någon kunde komma med något originellt. Du tar på dig vinterjackan, tar fram megafonen och går upp på taket.

”Jag bryr mig inte om vad ni tycker om mig!”. Du undrar om du ropat tillräckligt högt. Ju högre man skriker att man inte bryr sig, desto mindre bryr man ju sig.

Jag är medveten om att det här låter en smula orealistiskt. Vem har ens en megafon? Vem skulle förresten byta bort täcket mot att gå ut i kylan? Nej, man stannar kvar i värmen och tar upp mobilen istället. Där kan man logga in på Facebook och skriva att man inte bryr sig. Då visar man dem jävlarna.

Nu kanske vissa tänker att man ju visst tagit åt sig om man måste visa att man inte bryr sig om vad folk tycker om en. Men till er vill jag säga att ni har fel. Det har jag lärt mig från Molly Sandén, följd av flera, nu senast Zara Larsson. De har lärt mig att om man visar upp sin kropp avklädd/naken på Internet så visar man folk att deras kritik om den inte alls biter på en.

I och för sig skulle man definitivt få ett nej om man snällt skulle fråga någon av dem om man skulle kunna få en nakenbild. Detsamma skulle nog gälla om man erbjöd dem så mycket pengar att de blev ekonomiskt oberoende. Kanske skulle de svarat att de inte bryr sig om pengar. Men man bryr sig om att visa att man inte bryr sig till den grad att man gör något man aldrig skulle göra annars. Det visar snarare på hur mycket man faktiskt bryr sig.

Responsen av nakeninlägg brukar vara övervägande positiv, vilket brukar uppskattas av den som gjort inlägget. Men om man inte bryr sig borde det vara ointressant vilken respons man än får, bra som dålig.

Det är lätt att säga att man inte borde ta åt sig. Ett tag kanske man kan traggla mantran som att ”det är bara personer utan ett eget liv som har tid att kommentera andras.” Men till slut blir det för mycket, vilket det då har blivit för alla dessa personer.

Alla vet att anonymiteten är anledningen till att trakasserier förekommer i större utsträckning på Internet än i vanliga livet. Vad är då lösningen?

Dels kan sådana som du och jag visa civilkurage och backa upp folk som blir offentligt trakasserade på nätet. Man vill tro att folk skulle ingripa om man såg någon fara illa ute i verkliga livet. Men på Internet är det inte lika självklart, även fast det kräver mindre mod.

Polisanmälningar tror jag dock är den stora lösningen. Anmäl varje gång du får ta emot något kränkande som du vet att en person aldrig skulle vågat säga framför dig, vare sig du tar åt dig eller inte. Lägg sedan upp anmälan på sociala medier. Plötsligt finns det nu en risk att man får stå till svars för det man gör. Ju större bagatell man ser att du polisanmäler, desto mer kommer folk väga sina ord innan de skriver till dig.

Det är en trend jag gärna skulle följa Molly Sandén, Zara Larsson, och alla ni andra som vill och har makt att göra skillnad.

Ahmed Al-Wandi,
Läkarstudent

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att Zara Larsson borde polisanmäla alla hot?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.