Camilla Björkbom.
Camilla Björkbom. - Foto: Privat/Wikimedia Commons/Linda Bartlett

"Regeringen måste satsa på alternativ till djurförsök"

"Djuren som lider och dör i djurförsök har väntat länge nog. Det måste finnas en handlingsplan för hur djurförsöken ska minska, och regering och riksdag måste satsa mycket mer pengar på att utveckla alternativen", skriver Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens rätt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skrivbenten

Camilla Björkbom är förbundsordförande för Djurens rätt, som är en politisk obunden organisation och Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation.

Läs mer om organisationen på deras sajt.

Följ Camilla Björkbompå Twitter: @CamillaBjorkbom

Det gör mig glad att Brun Ulfhake, verksamhetschef vid Karolinska Institutet, svarar på min debattartikel med att KI håller med Djurens Rätt om att regeringen bör bevilja mer medel för att stödja forskning med alternativa metoder till djurförsök. Jag fattar den utsträckta handen och hoppas att KI stödjer Djurens Rätt i våra krav på regeringen att satsa pengar på utvecklingen av alternativ.

Strävan måste hela tiden vara att vi ska kunna ersätta djurförsök. Argumentet att det inte går i dag är inte ett giltigt argument för att fortsätta använda djurförsök. Rejäla satsningar på utvecklingen av alternativen är det etiskt riktiga.

Vi måste sätta ordentligt tryck på politikerna och den svenska regeringen för att alternativen ska utvecklas. Djuren som lider och dör i djurförsök har väntat länge nog. Det måste finnas en handlingsplan för hur djurförsöken ska minska, och regering och riksdag måste satsa mycket mer pengar på att utveckla alternativen. De 13 miljoner kronor som satsas i dag räcker till enbart några få projekt. En rimligare summa att börja med vore 130 miljoner kronor. Det låter kanske mycket, men inte om det sätts i perspektiv till hur mycket pengar det satsas i Sverige på forskning generellt.

Som en jämförelse kan vi ta att det enligt regeringens budgetproposition satsas totalt omkring 125 miljarder kronor på forskning och utveckling. Det finns alltså pengar i systemet.

Varför står då ännu det viktiga kompetenscentret, kallat 3R-center, som bland annat ska främja alternativa metoder till djurförsök i Sverige utan finansiering? Regeringen har visat ambition genom att fatta beslut om att inrätta centret, och det var ett viktigt steg i arbetet för moderna alternativ till djurförsök. Om en mycket liten andel av de pengar som satsas på forskning och utveckling omfördelas till att användas för att utveckla, främja och informera om alternativa metoder till djurförsök kan det göra stor skillnad.

Med en satsning på omkring 10 miljoner kronor skulle det för djuren viktiga 3R-centret få förutsättningar att kunna genomföra sitt uppdrag.

Utvecklingen av alternativ till djurförsök hänger i nuläget bland annat på unga innovativa företag som utan nämnvärda resurser försöker driva utvecklingen framåt. Företaget SenzaGen från Lund är ett exempel på ett ungt företag som arbetar med metoder för att odla människoceller i en miljö som möjliggör tester i olika former.

Då en betydande del av de plågsamma djurförsök som utförs i Sverige i dag utförs på Karolinska Institutet är det bra att KI stödjer Djurens Rätt i arbetet för alternativa metoder till djurförsök. Det är dags att regeringen på allvar prioriterar frågan om utvecklingen av moderna och etiskt riktiga alternativ till djurförsök och avsätter de pengar som behövs.


Camilla Björkbom

Förbundsordförande, Djurens Rätt

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.