- Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

"Vi kan inte förbjuda fattigdom, men vi kan förbjuda tiggeriet"

Kent Ekeroth skriver om att Sverigedemokraterna är det enda partiet som värnar om Sverige i dag. De vill dra in stödet för EU-migranter, införa visumtvång och förbjuda utländska medborgare att tigga på landets gator.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Kent Ekeroth är riksdagsledamot är sedan 2010 riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Mellan 2010 och november 2012 var Ekeroth ledamot i justitieutskottet. Sedan valet 2014 återigen är ledamot i samma utskott.

Vissa menar att SD:s förslag om ett förbud mot tiggeri inte löser problemet. ”Man kan inte förbjuda fattigdom” brukar ett fördummat argument låta. Det stämmer eftersom fattigdom inte går att lagstifta bort. Däremot kan man lagstifta bort tiggeriet med dess sidoeffekter i form av kåkstäder och allt vad det för med sig.

Den självklara frågan alla bör ställa sig är: vad tjänar Sverige på att acceptera EU-migranter som kommer hit och tigger, bygger kåkstäder, begår brott och stör våra medborgare?

Ingenting såklart. Tyvärr är det endast Sverigedemokraterna som i dag sätter sitt eget land främst och tar ansvar för våra medborgare och de resurser som vi har gemensamt. Det är därför Sverigedemokraterna föreslår följande åtgärder för att förhindra de problem EU-migranterna för med sig:

Inför visumtvång för de länder som EU-migranterna primärt kommer från.

• Förbjud tiggeri för utländska medborgare och möjliggör utvisning för de utländska tiggarna. Detta minskar eller tar helt bort problemet förutsatt att utvisningarna sker och prioriteras.

Dra in stöd till EU-migranter, inför utökade LOV-områden och anställ egna ordningsvakter. Genom att dra in stöd till EU-migranter och istället prioritera fler ordningsvakter med utökade områden de tillåts verka i (LOV-områden) kan de avlasta polisen.

• Utökade befogenheter för ordningsvakter. Polisen ska kunna förordna ordningsvakter att få identifiera personer och utdela ordningsbot inom LOV-områden. Det bör även utredas en lagändring som gör att polisen kan delegera rätten att avhysa till ordningsvakter.

Förenkla reglerna för avhysning. Reglerna kring avhysning är otroligt byråkratiska och ineffektiva. För att se till att avhysningar av EU-migranter från deras kåkstäder kan göras snabbt och effektivt föreslår vi att Kronofogden inte ska ha med dessa frågor att göra, att någon så kallad ”besittningsrätt” inte ska föreligga i dessa fall samt att polisen när som helst ska kunna avlägsna boende i illegala kåkstäder utan något specifikt krav på identifikation eller dokumentation.

• Utnyttja de lokala ordningsföreskrifterna. I Stockholms stads lokala ordningsföreskrifter står det exempelvis att: ”tillstånd krävs för insamling av pengar” samt ”camping får inte ske på offentlig plats”. Enligt föreskrifterna döms också de som bryter mot föreskrifterna till penningböter enligt ordningslagen. Genom att kräva att ordningsreglerna efterföljs samt även införa nya sådana vid behov kan man ge polis eller ordningsvakter ytterligare stöd för att stävja tiggeriproblematiken.

Prioritera tiggeriproblemet och stärk polisnärvaron på gator och torg. En stor del av problematiken som beskrivits här beror på polisens bristande närvaro på gator och torg. Skulle detta förbättras samtidigt som tiggeriproblematiken prioriteras skulle mycket vara vunnet.

Kent Ekeroth,
Riksdagsledamot för Sverigedemokraterna

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.